A hordozható kütyük bűvkörében

Több olyan videó is készült az utóbbi időben, amely azt firtatja, milyen lenne az élet okostelefon nélkül. Mára már nagyon sokan nem tudnak élni e-mail nézegetés, folytonos Facebookon lógás vagy chatelés nélkül.

Vannak humorosnak szánt videók és elgondolkodtatóak is, hogy hová jutott a világ. A technológiai fejlődésnek nem nagyon lehet gátat szabni, és tulajdonképpen kulturált keretek között nem zavaró, ha az ember chatel, TV műsort néz, vagy épp a várható időjárást próbálja megtudni.

Az okostelefonok és a tabletek egyáltalán nem rossz dolgok, csak sajnos nagyon sokan elfelejtkeznek arról, hogy állandó nyomkodásuk nélkül is lehet élni. Pötyögnek a buszon, a munkahelyen, az iskolában, de még akkor is, amikor társaságban vannak. Pár éve, amikor még nem lapult mindenki zsebében az internetezésre alkalmas mobilcsoda, akkor is vidáman elvoltak az emberek, ha nem nézegethették három percenként, hogy jött-e újabb e-mailje, vagy ki kit bökött meg a Facebookon.

Az okostelefonok tulajdonképpen lehetőségek arra, hogy a világ bármely pontján, mindennemű kötöttség nélkül tudjanak az internet segítségével kommunikálni, így egyszerűen áthidalhatóak a távolság akadályai. A folyamatos mobileszközös fejlesztések, alkalmazások viszont egyre inkább függővé teszik az embert, akinek a lételemévé válik a tablet és a smartphone.

A megoldás nem az, hogy zárjunk el mindenféle ilyesfajta eszközt, hanem az emberekben kellene tudatosítani, hogy van élet a mobilokon túl, lehet boldog életet élni a való világban is, nem csak online. Sokan még csak észre sem veszik, hogy illetlenül viselkednek, randin, hivatalos eseményen nyomogatják az érintőkijelzőt. Érdemes lehet szólni az illetőnek a viselkedéséről, mert valószínűleg észre sem veszi magát.

Kategória: Közélet