A párkapcsolat szakaszai

Az első szakaszt szokták hívni szimbiózisnak is, hiszen ilyenkor a jól ismert rózsaszín ködben annyira egybe akarsz olvadni a másikkal, amennyire csak lehetséges. Minden időt együtt töltötök, sokat tanultok egymásról, egymástól, még a másik testtartását is felveszitek, a szokásokról már nem is beszélve.

Folyamatosan egész nap csak ő jár a fejedben, és minden dolgot, amit teszel, megkérdezel magadtól, hogy vajon mit szólna a hőn szeretett párod, ha most látna. Gyakran megszűnik a beszédben is az „én” szó használata, felváltja a „mi” többes szám. Ez a legintenzívebb szakasz, és ha később gond lenne a kapcsolattal, ezekhez a gyökerekhez érdemes visszanyúlni.

A második szakaszban a rózsaszín mámor elszálltával visszatér a „mi” helyett az „én” tudat. Ekkor differenciálódsz, eltávolodsz egy kicsit, felfedezed, hogy vannak saját igényeid, programjaid külön a párodtól, hiszen végtére is egy önálló egyed vagy. Ritkul az együtt töltött idő, a szerelmes üzenetek, az érdeklődési területek, és néhány negatív tulajdonságát is meglátod a szerelmednek.

Ez az egyezkedés időszaka is, ekkor alakulnak ki a közös szokások, napirendek, és ami nagyon fontos, hogy ne az önfeláldozás szakasza legyen, meg kell tanulni mindkét félnek kompromisszumokat kötni.

Mi a helyzet ez után? 

A harmadik szakasz az önállósodás szakasza. A kettőtök közös kis békés szigetéről kilépsz a külvilágba, és már nem a párod véleménye lesz a legfontosabb, hanem figyelni kezdesz másokra is. Ilyenkor találod meg az egyensúlyt a munkával, a barátokkal és a párkapcsolatoddal is tökéletesen. A barátok viszonyulása a választottadhoz is fontos tényező lesz.

Nagyon fontos dolog, hogy haza tudd vinni, és meg tudd beszélni otthon a napi eseményeket és megértő fülekre találj, hiszen ha nem tudod senkivel sem megbeszélni az esetleges sérelmeket, negatív impulzusokat, akkor az hosszú távon komoly lelki problémákat tud okozni.

Az utolsó szakasz az újra közeledés, de szabad együttműködés szakasza. Itt már egyáltalán nem számít a külvilág véleménye, hiszen annyira jól ismered saját magad is és párodat is, hogy mások nélkül is tudsz objektív véleményt formálni, és mindig tudod mikor mi a helyes lépés.

Közel tudsz kerülni úgy is a másikhoz, hogy közben teljesen önmagad maradsz, és nem is félsz megmutatni teljesen magad, mert tudod, hogy a párod úgy is elfogad. Ezek a szakaszok persze ismétlődhetnek többször is egy hosszú párkapcsolat alatt, ami nagyon fontos, hogy sose szabad megijedni egyik szakasztól sem, mert ez egy természetes hullámzás.

További információkért kattints ide.

Kategória: Közélet