A pozitív élmények nyomában

A szexuális diszfunkció sohasem csak az egyik fél problémája, a kapcsolat egészére rányomja a bélyegét. Az ilyen esetekben fontos, hogy a közelmúltbeli pozitív szexuális élményeket tartsa előtérben a pár, vagy ha ilyen nincs, akkor a távolabbi emlékek nyomába eredjenek. Erre ösztönzik a terapeuták is a hozzájuk fordulókat.

Mi történik a terápián?

A felismerés nagyon fontos, ha zavarok állnak fenn egy pár életében, fontos azt nem félvállról venni, tudatosítani kell és igenis foglalkozni a problémával. Aki már felkeres egy terapeutát, elmegy egy szakorvoshoz fizikai vizsgáltra, máris sokat tett a gyógyulásért. A terapeuta abban segít, hogy tanácsokat ad, nyíltan kommunikál és erre sarkallja a párokat is. Olyan feladatokat ad, mint a múlt pozitív szexuális élményeinek felkutatása. Ennek az a célja, hogy a pár megtalálhassa a módját annak, hogy újból megteremtsék azokat a körülményeket.

A terapeuta kérdéseket tesz fel arról is, hogy melyek azok a tényezők, melyek akadályozzák a jó szexuális élményt. Ilyen lehet például az időhiány, a gyerekek vagy egyéb családtagok miatti aggodalom, a késői lefekvés. Azt is feltárja, hogy milyen különbségek vannak az igényekben például az előjátékra vonatkozóan. Egy terápia nem a múlt, a sérelmek felhánytorgatásának helyszíne, hanem a jövőé. A hangsúly azon van, hogy mit tesz a pár a következő foglalkozásig azért, hogy újra egészséges, minden igényt kielégítő szexuális életet élhessen.

Hosszú távú eredmények

A szexuális problémák terápiás foglalkozásainak több célja is van, ezek egyike, hogy javuljon a felek közt a kommunikáció, legyen szó akár a szexről, akár általános kérdésekről. Fontos tisztázni a párkapcsolat körüli határokat, növelni a kettesben töltött időt, javítani a magánéleten, ösztönözni az intimitást. Fontos a kompromisszum készség is, mint ahogy a szexuális szükségletek közti különbségek leküzdése. Amennyiben szükséges, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet a férfiak merevedési problémáira. A terápiák hasznosak és hosszú távú eredményekkel szolgálnak, ha minden fél elkötelezett a sikerért.

Kategória: Közélet