A tűzijáték története

A tűzijáték az a pirotechnikai bravúr, amiben mindenki szeret gyönyörködni. Szépsége az, amivel ünneppé, különleges alkalommá tudja varázsolni még az egyszerű születésnapokat is. Mi sem bizonyítja jobban, hogy évről évre egyre több pirotechnikai eszköz kerül eladásra a szilvesztert megelőző pár napban.

Tűzvédelmi szempontból nagyon óvatosan kell vele bánni, nem hiába nem árusítható bizonyos elemei. Ezeket a termékeket csakis pirotechnikai szakemberek használhatják (a petárda bármilyen használata tilos). Talán a történetét tekintve jobb is így, hiszen létrejötte is a véletlen műve.

A hosszú út, kelet felől

Kevesen tudják, de a tűzijáték története 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza egészen Kínáig. A legenda szerint feltalálása véletlenül történt egy szakács konyhájában. A szén és a salétrom keveréke véletlenül begyulladt, később ezt már bambuszcsőbe tömörítette melyet fel is robbantott. Ezek a robbanások még nem érték el mai formájukat (szín kavalkád, különböző formák), ezeket csak a XII. században sikerült előállítaniuk. Itt még csak a gonosz szellemek elűzése volt a cél és nem a gyönyörködés.

A források, sokszor nem egyértelműek, nem hiába vannak olyan anyagok is mely szerint a tűzijátékot nem Kínában, hanem Indiában találták fel. Kínában mindenesetre minden év, április 18-án ünneplik a tűzijáték feltalálását. Egy dolog azonban bizonyos, a hagyományok szerint a tűzijáték megvédi az embereket a gonosz szellemektől.

A kísértetek vagy rossz szellemek ugyanis félnek a pufogtatásoktól, durrogtatásoktól. Ezeket a durrogtatásokat ma már jeles ünnepekkor, születésnapokkor használják legfőképp. Nem csak Kínában vált ismertté, de az egész világot meghódította ez a gyönyörű szokás. Sajnos a hiedelem és mondák elmaradtak mellőle, de szépsége mit sem vesztett belőle.

Manapság a tűzijáték, mint szolgáltatás van jelen az emberek életében. Szórakoztatási célból, nem csak a gazdag emberek vagy önkormányzatok kiváltsága ez, már bárki vásárolhat, ha úgy tartja kedve. Nem hiába a rengeteg magán tűzijáték szilveszter este.

Kategória: Közélet