Apás szülés

A babavárás életünk legboldogabb időszakai közé tartozik. Az újdonsült édesanya és édesapa örül, tervezget, vásárol és álmodozik. Szeretetteljes légkörben várják a babát. A szüléshez közeledve elérkezik az idő, amikor meg kell hozni a döntést, hogy apás szülést tervez-e a pár.

Számos előnye van az apás szülésnek. Amellett, hogy szerelmük legfontosabb pillanatában együtt lehetnek és támaszt nyújthatnak egymásnak ebben a csodálatos, ugyanakkor nehéz helyzetben, a kismama örül, hogy biztos, ismerős kísérőt kap maga mellé.

Az apával előre lehet egyeztetni, mit, mikor és hogyan szeretne a kismama a szülés folyamán, és a vészhelyzetekre is könnyebb így felkészülni. Érdemes előre forgatókönyvet, szüléstervet írni, és azt betartva támogatni a kismamát.

Szerelemből gyerek lesz

Az édesapák a terhesség időszakában nem élik át azt a rengeteg testi változást, amit az édesanyák, így egy férfi leginkább lelkileg tud felkészülni arra, hogy megérkezzen szerelmük gyümölcse. A férfiak számos dologban segíthetik az édesanyát a terhességgel járó hullámvölgyek alatt, és szerelmes, odafigyelő férfiként támogathatják párjukat a kilenc hónap alatt.

A terhességgel járó testi változások a leendő apukára is hatással vannak. Férfiak számolnak be arról, hogyan változik meg az intimitáshoz való hozzáállásuk, amint kiderül, hogy párjuk várandós. Az első trimeszterben sokan féltik kedvesüket és a babát, ezért elutasítják a testi szerelmet. A későbbiekben pedig a pocak növekedése okozhatja a férfiaknál, hogy kevésbé kívánják párjukat.

A szülés után

Sok édesapa örömmel vesz részt a szülés előkészítésében, valamint örömmel vállalja, hogy jelen lesz a szülőszobán. A születés pillanatát a legtöbben természetes, az élettel járó helyzetnek fogadják el, azonban szép számmal akadnak olyanok is, akikben a későbbiekben visszás élményként jelenik meg az, ahogy párjukat, gyermekük édesanyját a szülőszobán látták.

Ez okozhat zavart a későbbiekben, amikor visszatér szerelmi és szexuális életük a korábban megszokott mederbe. Az ilyen jellegű átmeneti potenciazavar remekül orvosolható az intimitás újbóli megteremtésével, valamint természetes szerek, meditáció, jóga segítségével.

Kategória: Közélet