Bekötötték a hálózatba Európa legnagyobb napelem-telepét

Habár a magyarországi gyakorlatban az éjszakai napsütés hiánya és a szélcsend jelenleg a legjelentősebb problémák a nap- és szélenergia legnagyobb kihasználása, illetve az ezzel kapcsolatos kormányzati kommunikáció tekintetében, ellenben tőlünk egy kicsit nyugatabbra néhány hónappal ezelőtt óriási dolog történt a zöldenergia-felhasználás kapcsán.

Tavaly novemberben ugyanis nem csak, hogy sikerült felépíteni Európa eddigi legnagyobb napelemes telepét, hanem ezen túlmenően amint elkészült, azonnal élesben is beüzemelték, és bekapcsolták a hálózatba, így Franciaország nagy részén már az szolgáltatja az elektromos áramot a lakosság számára.

Több mint 300 millió kWh áramtermelés

A Cestas egy olyan nagy teljesítményre megálmodott fotovoltaikus projekt, amelynek részeként 25, egyenként átlagosan 12 megawattos napelem-telepet kapcsoltak össze a tervezők. A termelőüzem Franciaországban, Bordeaux régiójában került megnyitásra, amely bár már tavaly szeptemberben elkészült a termelést csak november végén kezdte meg, és képes volt már rögtön a megnyitás után ellátni a környék teljes ellátását, holott nem egy kifejezetten napsütéses időszakban történt a telep-együttes megnyitása.

Az előzetes számítások alapján egyébiránt a telep évente átlagosan akár 340 millió kWh-nyi áramot is képes lesz megtermelni, és azt közvetlenül a francia hálózatba termelni, ami hozzásegítheti az országot ahhoz, hogy rövid időn belül likvidálhassák az atomerőműveket, amivel a francia kormány egyelőre nem igazán siet. A közelmúltban egyébiránt Párizsban már született egy energetikai átmenetről fogant törvény, amelynek részeként Franciaországnak a jövőben egyre jobban csökkentenie kell a nukleáris energiától való függését, aminek az egyik legfontosabb intézkedése volt a mostani telep megnyitója. A korábban lefektetett szabályok értelmében egyébiránt a jelenlegi több mint 75 százalékról 2025-ig legalább 50 százalék alá kell csökkenteni a nukleáris energiaforrásból származó energiatermelést, amit a következő lépésben 2030-ig 30 százalék közelébe kell apasztania az államnak ezt az értéket.

Egyelőre minden a tervek szerint halad

A Cestas-telep megnyitójára egyébiránt hivatalosan 2015. december 1-jén került sor, mint Európa eddigi legnagyobb napelem-telepe, amely kapcsán Patrick de Labrusse igazgató azt nyilatkozta, hogy egyelőre minden a korábbi terveiknek megfelelően alakul, és teljesítettek minden olyan elképzelést, illetve célkitűzést, amiben az induláskor korábban megállapodtak.

Kategória: Közélet