Egy könyvelőnek tudnia kell állandóan megújulnia

Évente többször is módosulnak a számvitellel és adózással kapcsolatos szabályok. Egyes könyvelői programokban havonta jelennek meg újabb és újabb frissítések. Ember legyen a talpán, aki követni tudja ezeket a folyamatos változásokat. A könyvelők nagy része igazi kaméleonként viselkedik. Rájuk felettébb igaz, hogy folyamatos tanulás és az alkalmazkodásra való készség a titka egy jó szakembernek. Manapság pedig egyre nagyobb szüksége van ezekre a tulajdonságokra egy jó könyvelőnek.

Csak a változás állandó a könyvelésben

A szakembereknek tulajdonképpen érteni kell mindenhez és még azon is túl, legalábbis az ügyfelek és a foglalkoztatók szerint mindenképp. A könyvelőknek tehát nincs más „dolga” mint elvégezni a munkáját, híreket aktualitásokat olvasni, eljárni előadásokra és továbbképzésekre. Az ügyfelekkel való folyamatos kapcsolattartás pedig elengedhetetlen, hiszen ezáltal nem csak bővítheti köreit, de a meglévő személyek is nyugodtabbak, ha látják, foglalkoznak velük.

A rendszeres önfejlesztés tehát elengedhetetlen a szakmában, továbbképzési szabályok pedig ezeket kötelezettségnek is avanzsálják. A kreditpontok megszerzése erre kötelez. A pénzügyi szakmák szerencsére nem határolódnak el egymástól, rövid és hosszútávon is építhetőek egymásra.

Egyre gyakoribbak a távoktatások, ezzel is támogatva a családos embereket. Ha mégsem kívánnak új szakmai képzéseken részt venni, akkor sem tudják kikerülni, hogy jogi ismereteiket felfrissítsék vagy az informatikai tudásukat bővítsék.

A könyvelői szakmát is elérte a modernizáció, mely által várhatóan kevesebb lesz az adminisztrációs tevékenység, azonban a programok használatát el is kell sajátítani. Idősebb korosztályt érinti legjobban ez a probléma, hiszen nem digitális világban nőttek fel, nehezebben alkalmazkodnak ezekhez az újdonságokhoz. A modernizáció azonban hatalmas lehetőség az iroda működésének hatékonyságában mely, költségcsökkenéshez és a bevétel növekedéséhez vezethet.

Kategória: Közélet