Első alkalommal rendeznek női zenei szimpóziumot Magyarországon

Szeptember végéig lehetett jelentkezni arra a szimpóziumra, ahol középpontban a nemek állnak. A szimpózium központi témája, hogy a nők milyen helyzetben vannak a zenei életben és oktatásban. A Musica Femina International elnevezésű szimpózium 2020. január 8-án és 9-én kerül megrendezésre.

A konferencia elsősorban gender tanulmányokat mutat be, taglalja az oktatás és a pedagógia helyzetét és a nemek szerepét vizsgálja Közép- és Kelet-Európában.

A kezdeményezést Magyarországon kívül Ausztria, Szlovénia és Németország is támogatja, így nem csak Budapesten, hanem Bécsben, Berlinben és Ljubljanában is tartanak előadásokat, szemináriumokat és szimpóziumokat. A nemzetközi kezdeményezés a Kreatív Európa Program keretén belül jött létre, abból a célból, hogy felhívják a figyelmet a zeneiparban szereplő női és férfi nemek arányára, a terhes női művészek munkásságára és a női előadók alkotásainak nemzetközi mobilitásának elősegítésére.

Tizennégy országból érkeznek előadók a kétnapos angol nyelvű tudományos konferenciára

Elismert professzorok, egyetemi tanárok és kutatók jelennek majd meg január elején, hogy a zeneiparban uralkodó összefüggéseket taglaljanak. Megjelenik a metoo, az alternatív női zenészek, a szabadság, a nőiesség és a család is mint téma, de a klasszikus zeneoktatásról, a feminizmusról és  a magyar világzenékről is lesz szó. A nők hátrányos megkülönböztetése és azok felkarolása központi szerepet fog játszani a rendezvényen, de a J-pop világban való nőies fetisizmus is érdekes témának ígérkezik.

A konferencián meghallgatható számos érdekes és inspiráló kerekasztal beszélgetés mellett, természetesen koncertekkel is várja a közönséget. A Musica Femina első koncertjére 2020. január 8-án, 20:30-kor kerül sor Budapesten a Három Hollóban (Piarista köz 1). Az estén három underground női banda is fellép: a lengyel Rosa Verkov, a német Doris és a magyar Musica Moralis. Érdemes lesz tehát ellátogatni erre a nem mindennapi rendezvényre!

Szponzoráció: zeneletoltesek.com

Kategória: Közélet