Fűtsünk komposzttal?

Manapság már sok család életében fontos szemponttá vált a környezettudatosság: legyen szó étkezésről, háztartásról, fűtésről stb., a lista folyamatosan bővül. A korszerű gázkazánok mellett is örömmel használnak alternatív fűtési rendszereket, akár annak kiegészítéseként. A vélemények egyelőre megoszlanak, hallani sok jót és rosszabbat is egyaránt ezekről a megoldásokról.

A felesleges gallyak, ágak örömteli felhasználása: a komposzt elkészítése

Ha kertünk mellett a sövény nagyon megnőtt, és/vagy egy-egy településen belül a gallyak, ágak elszállítása, hasznosítása nem megoldott, akkor fogjunk hozzá az összegyűjtéshez. Ha a begyűjtés megtörtént, akkor daraboljuk fel őket, amennyire csak lehet, és egy 10 x 1 x 1 méteres halomba rakjuk bátran. Ezt fontos letakarni valamilyen takaróanyaggal, vászonnal is akár, mert az apró darabokat a szél nagyon könnyen széthordja. A bomlás folyamatának köszönhetően különböző illatanyagok szabadulnak fel, amelyet érdemes szakember segítségével „elvezettetni”, mert egy nagyobb mennyiségű komposzt hosszú ideig képes hőt biztosítani, ezáltal az illatanyagok is sokáig érezhetők. Ezzel maga a komposzt el is készül.

A fűtésrendszer

A komposzt halom alá be lehet tekerni például a padlófűtés-csövet, amely a fűtésrendszerre ráköthető. A bomlási hő átlagban 60 fokkörül mozog, ami meglepő hatékonyságáról árulkodik. Ezzel rengeteg pénzt meg lehet spórolni egy családi háztartásban, amit azonban nagyon fontos tudni, hogy szakember segítségét kell igénybe venni a teljes rendszer kialakításához, mert balesetveszély könnyen kialakulhat egy-egy figyelmen kívül hagyott részlet miatt. Ezt alkalmazhatjuk csak részlegesen is, meglévő kazánunk kiegészítéseképpen akár.

A növények is szeretik

Komposztálni van lehetőség kisebb mennyiségben is, akár erkélyen, vagy konyhában. Két nagyobb festékes vödörrel csodákat tehetünk: ha egymásba tesszük, és a felső vödör aljára lyukat vágunk, a felső vödörbe máris gyűjthetjük a komposztot. Természetesen célszerű a két vödröt kiékelni, akár joghurtos dobozokkal. Az így előállított komposztot növényeink imádni fogják, ráadásul meg is hálálják, mert rövidesen ragyogni fognak az élettől.

Kategória: Közélet