Hasznos tudnivalók – Matractípusok

Matractípusokról szóló cikksorozatunk utolsó bejegyzésében a fennmaradó öt matracról olvashatnak bővebben. Vágjunk is bele, nézzük, hányféle matrac között válogathatunk még!

Gélmatrac

A gélmatracok létrejöttét kiemelkedően hosszas kutatások, szerteágazó fejlesztések előzték meg. A cél egy, a test vonalát kitűnően követő, minimalizált nyomásponttal rendelkező, rugalmas, hosszú élettartamú fekvőfelület volt, mely a habmatracok erőteljes és a test számára ideális alátámasztásával rendelkezik. A gélmatracok lényegét a folyadék halmazállapotú anyagok háromdimenziós alakváltó képessége adja. Alváslaborokban folytatott hosszas tanulmányozások, tesztelések vezettek odáig, hogy kialakuljon ez az érdekes, de roppant ideális matractípus, mely sok szempontból felveszi a versenyt a Memory Foam, azaz emlékezőhab matracokkal.

A gélmatracok kiváló biomechanikus és elasztikus tulajdonsággal rendelkeznek, formastabilitásuk kimagasló és nyomáscsökkentési szempontból is nagyon jó helyen állnak. Az alvási klíma biztosításában szintén dobogósak a gélmatracok, mert magas hővezető és szabályozó képességük mellett páratlan légáteresztét hoznak. Mivel folyadékokra épülő megoldásról van szó, éjszaka hűs, kényelmes, könnyed, szinte vízen lebegő érzést nyújtva biztosítanak pihentető, komfortos alvást. Merev ágyrácsokon vagy fix alátámasztásokon tudják maradéktalanul kamatoztatni pozitív tulajdonságaikat.

Bonellrugós matrac

A bonellrugós matracok esetében a legjobb tulajdonságuk a kiváló ár/érték arány. Egy megfelelő, aránylag jó alátámasztást és elfogadható kényelmet biztosító típus, mely megfizethető áron kapható. A rugózata acélhuzalból készül, különböző vastagságban. A rugók keskenyedő, tölcsér alakú kialakítás lehetővé teszi azok sűrűn egymás mellé pakolását, és az ősrégi, hangos, kényelmetlen epeda rugórendszerekhez képest halkabb mozgáselnyelését. A táskarugós vagy zsákrugós matracokkal ellentétben a bonellrugós ágymatracok rugói egymással összekötve állnak, így a súlyeloszlás egyenletesebb, valamint a matrac élettartama is hosszabb, mint a keresztirányú spirálrugókkal való összefűzés nélkül. A rugós réteget tűzött nemez vagy kókuszrost réteggel erősítik meg. A matrac keménységét az egy négyzetméterre jutó rugószám és a ráhelyezett kényelmi réteg típusa és annak vastagsága adja. Ezek a fekvőalkalmatosságok merev bordázaton vagy fix felületen hozzák ki magukból a maximumot.

Herkules rugórendszerrel ellátott matrac

A bonellrugós ágymatracokhoz hasonló felépítés jellemzi a herkules rugós matracokat. A különbség főleg a rugók átmérőjében (itt kisebb) és elhelyezkedésük sűrűségében (itt sűrűbb) keresendő. Egyenletes testsúlyeloszlást, magas teherbírást és kemény felületet biztosít. Az ideális alátámasztás ezen matrac esetén a merev bordázat vagy a fix felület.

Fedőmatrac

A fedőmatrac tulajdonképpen nem egy külön típus, ha az anyagát vesszük alapul. Főleg Memory Foamból készül, vastagsága 4cm és 8cm között mozog. A fedőmatracok egy külön fedőréteget jelentenek, mely a régi, már kissé használtas, vagy túl kemény matracok komfortszintjének emelésére szolgálnak. Ízületi fájdalmak, nyugtalan alvás esetén érdemes elgondolkodni egy fedőmatrac vásárlásán, mert nagyon sokat segíthet az ágyproblémákon. A fedőmatrac a túl régi, kifeküdt, elhasznált matracokat nem helyettesíti, és nem javítja fel olyan mértékben, hogy azok cseréje elkerülhető lenne. A kényelmes, pihentető alvás, ideális alátámasztással elengedhetetlen egészségünk érdekében.

Kategória: Közélet