Hogyan írjunk angolul önéletrajzot?

Aki álmai munkáját szeretné megszerezni, manapság már legalább egy idegen nyelvet kell, hogy beszéljen. Ráadásul az önéletrajzunkat sem elég sokszor csak magyarul beadnunk. Rengeteg olyan cég és vállalt van hazánkban is, ahol elvárás az idegen nyelvű önéletrajz és bizonyítvány.

A végzettséget igazoló dokumentumokat a legtöbb képzési intézmény már több nyelven is rendelkezésünkre bocsátja, így ennek beadása nem szokott a pályázónak beszerezni. Az idegen nyelvű önéletrajz azonban már egy jóval bonyolultabb feladat.

Számos önéletrajz készítő program van már az interneten, de ezek általában magyar nyelvűek. Emellett egy önéletrajzot vagy motivációs levelet nem elég csak szóról szóra lefordítani, hogy megfelelő legyen.

A mai trendeknek az angol önéletrajzok mintája az alapja, vagyis olyat várnak el, ami rövid, tömör és lényegre törő. Egyszerűen, de velősen kell megfogalmazni, hogy miért is vagyunk alkalmasak az adott munkára, és miért válasszanak minket. 

A kevesebb néha több, avagy mi szerepeljen egy angol önéletrajzban? 

Az tehát alapvető, hogy ne legyen több tíz oldalas az önéletrajzunk. Egy oldal önéletrajz, egy oldal motivációs levél. Természetesen ez alól is léteznek kivételek. Akkor érdemes hosszabban írnunk, ha valamilyen vezető pozíciót pályázunk meg, illetve ha olyan munkatapasztalattal rendelkezünk, ami releváns a betölteni kívánt munkakörhöz.

Ne féljünk kihagyni dolgokat, vagyis a kamaszként elvégzett nyári diákmunkákat nem feltétlen érdesem felsorolunk. Ugyanakkor azokat a munkákat és tapasztalatokat, amik hitelesen lefesthetik, hogy mennyire alkalmasak vagyunk az adott feladatra, érdemes felsorolni.

A személyes adatok közül sem érdemes mindent beírni. A név, a lakcím, a telefonszám és az e-mail-cím mindenképp szerepeljen, de például az USA-ban se a születési dátum, se a családi állapot nem szükséges adat, ezeket le is hagyhatjuk, sőt náluk a fotó sem kötelező. A készségeket és a hobbikat, érdeklődési kört azonban érdemes feltüntetni.

Készségnek tekintjük a számítógépes ismereteket, a nyelvtudást, valamint a jogosítványt is. A hobbi rovatba az érdeklődési köröket és a szabadidős tevékenységeket szokás felsorolni, de itt is érvényes az a szabály, hogy a kevesebb több.

Kategória: Közélet