Hollandia is napenergia-függővé vált

Noha a megújuló energiákkal kapcsolatos fejlesztések kapcsán a világ jelentős része Amerikára és Kínára koncentrál, a háttérben egészen aprócska államok is egyre komolyabban kezdenek függeni például a napenergiától. Ezek közé sorolható Hollandia is, ahol a legfrissebb adatok szerint egy kisebb láz alakult ki a napelemre való átállás kapcsán, ami főként a lakossági ügyfeleknél érzékelhető.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egy év alatt a kis európai országban 100 százalékkal növekedett meg a napelemek kereskedelmi forgalma, ami óriási előrelépésnek tekinthető.

Óriási a fejlődés

Pedig nem voltak mindig a Hollandok ilyen nagy barátságban a napenergiával, illetve a különböző zöld energiaforrásokkal, az országban ugyanis kvázi 2002-ben történtek nagyobb fejlesztések ezen a téren, azóta viszont mintha csak stagnálás lett volna tapasztalható. Ez olyannyira igaz volt, hogy a holland bíróságok jogerősen el is marasztalták a holland kormányt azért, mert az európai normákkal ellentétben nem vállalt megfelelő szerepet zöldenergián alapuló projektekből. Ebből kerekedett később a hágai per, amelynek nagyon kedvező hatásai voltak, így a kormány vállalata, hogy 2020-ig csökkentik az energiatermelésből fakadó károsanyag-kibocsátás mértékét, amivel olyan jól haladnak, hogy pozitív módosítást kértek az ügyben, így öt éven belül a 25 százalékos szint elérése a cél.

A hágai pert követően a holland kormány elsőként átalakította a napelemes rendszerekhez kapcsolódó támogatási szisztémákat, ennek megfelelően az átlagos háztartások számára sokkal vonzóbbá tették a napelemeket. Ennek köszönhetően tömegével kezdtek el megjelenni a holland otthonok tetőszerkezetein a különféle napelemes rendszerek, amelyek kapcsán a kereslet továbbra is növekvő tendenciát mutat, így az egy év alatti megduplázódás vélhetően hosszú éveken keresztül fenntartható marad, így az ország lakosságának egy jelentős része 2020-ra már napelemes rendszerből nyerheti otthonának energiáját.

Az ipar is átalakulóban van

A hágai per következményeiként meghozott intézkedésekre természetesen nem csak a lakosság reagált, hanem az energiatermelő ipar is, amit megsegített, hogy a kormány létrehozott egy direkt ezt a szegmenset megcélzó támogatási programot. Az SDE ugyan korábban is létezett, de kizárólag a szélenergiára és a biomasszán alapuló projektekre szakosodott, amit most kibővítettek a napenergiával is.

Ebből kifolyólag meg is kezdődött Hollandia első nagyobb naperőműve, amely 30 hektáros területen, több mint 120 ezer panel felhasználásával készült el, és a végeredmény legalább 30 megawattos teljesítményre lesz képes, amivel egy év alatt akár 8 ezer háztartást is elláthat napenergiával. Épül továbbá egy kisebb naperőmű Leek mellett is 15 megawattos kapacitással, de Amelandnál is lesz egy kisebb, 6 megawattos projekt, de két további struktúra építése tervét is elfogadták már a közelmúltban, amelyek együttesen 40 megawattos teljesítménnyel tudnak hozzájárulni a holland viszonyokhoz.

Kategória: Közélet