Horgoló és kötőtűvel készíthető dolgok

A kézimunka egy nagyon hasznos időtöltés manapság, mert megannyi hasznos dolog készülhet. Régen az iskolákban a technika óra tananyagába szerepeltek is ezeket a technikák, így minden kislány megtanult horgolni, kötni és varrni.

Legtöbbek azonban inkább a szüleikkel, nagyszüleikkel készíttették el a tanórán osztályozott darabokat, ők maguk nem nagyon élvezték ezeket az elfoglaltságokat. Pedig nagyon hasznos a kötés vagy a horgolás elsajátítása, sokan ugyanis megélhetési forrássá vagy kereset kiegészítéssé fejlesztik fel a hobbijukat.

Horgolás és kötés segítségével pedig számos dolog készülhet, nemcsak a nagyanyáink szekrényéről ismert terítő. Sokan keresik a kötött és horgolt gyerektakarókat, de az amigurumi figurák is nagyon nagy népszerűségnek örvendenek, és sokan választják ezeket a plüssállatok helyett a gyermeküknek.

Emellett azonban ruhadarabok is készülhetnek ezekkel a technikákkal, gondoljunk csak a sálra vagy a sapkára, de akár a pulóverre is. Biztos mindenkinek van olyan ismerőse, ahol a nagymama minden karácsonyra kötött pulcsit adott ajándékba, manapság pedig sokan követik ezt a hagyományt.

Nagyon divatosak a kötött ruhadarabok 

A kötött és horgolt ruhadarabok jelenleg reneszánszukat élik, és egyre többen keresek ezeket az egyedi technikával készült darabokat. Persze sokan pont ezért is tanulnak meg kötni vagy horgolni, mert olcsóbbnak és egyszerűbbnek tűnik, hogy saját maguk készítsék el a menő darabokat, ne pedig megvásárolják készen. Nem is gondolnánk, mennyi kötés és horgolási minta van a neten, de tanfolyamból és videóból sincs már hiány. Ha tehát kedvet kaptunk ahhoz, hogy horgolt vagy kötött ruhákat hordjunk, akár mi magunk is elkészíthetjük.

Kötött technikával pedig nagyon sokféle ruhadarab készülhet. Kardigán, mellény és pulóver, de akár szoknya is. Ehhez érdemes kerülni a 100 % pamut fonalakat, de bármilyen más fonalból készülhet az új kedvenc ruhadarabunk. Emellett nemcsak téli ruhadarabokban gondolkodhatunk, hanem akár nyári ruhákban és szoknyákban is. Ezekhez inkább pamut, pamut – akryl keverék, bambusz tartalmú fonalakat válasszunk.

Kategória: Közélet