Így kell gyorsan és pontosan lerakni a térkövet

A térköveknek számtalan előnyük van. Azok alkalmazhatósága széles skálán helyezkedik el. Előszeretettel használják köztereken, parkokban, kisebb utcákban, kertekben de még néhol az otthonokban is. A különböző színekben pompázó, különböző anyagokból készülő, változatos mintázattal és formával kapható térkövek korlátlan lehetőséget kínálnak az otthoni ezermesterek számára is.

Sokan szeretik ugyanis otthon, saját maguk megcsinálni az udvart. Nem csak annak rendben tartását és ápolását, de elkészítését is szívesen vállalják magukra. Noha virágot ültetni nem biztos, hogy nehéz feladat, azért egy igényes térkővel borított felületre igencsak oda kell figyelni. Legyen szó térkőből épített lépcsőről, térköves járdáról vagy kerti útról, a térkő lerakásnak is megvannak a maga trükkjei.

A térkő lerakásának pontos menete

A térkő lerakás előtt gondosan tervezzük meg az elkészíteni kívánt felületet és számítsuk ki a szükséges területet, hogy tudjuk, mekkora felületű anyagmennyiséget kell majd beszereznünk. Ezután gondosan válasszuk ki a megfelelő térkövet attól függően, hogy milyen erőhatásoknak lesz kitéve. A 6 cm vastag térkőből készülhet járda, kerékpárút vagy garázsbeálló is, de nagyobb súlyokhoz legalább 8 cm vastagságú követ vásároljunk. Az alapozást soha nem szabad kihagyni. Célszerű 40-80 cm mélységben kiszedni a talajt és 30 cm-el szedjük szélesebbre az oldalakat. A felületet enyhe (1-2%) dőléssel alakítsuk ki, hogy az esővizet megfelelően vezethesse majd el.

Az alap fölé helyezzünk 10-20 cm vastag teherhordó réteget homokos kavicsból, zúzott kőből vagy nedves betonból. Keményebb igénybevétel esetén a vastagságot akár 30 cm-re is mérhetjük. Erre kerüljön a 0,3-4 cm vastag ágyazat szemcsenagyságú zúzalékból. A térköveket csak ezután helyezzük a lesimított burkolatágyra. Használjunk zsinórt és lécet az egyengetéshez. A fuga mérete pedig 3-5 mm legyen. A fugát végül 0-2 mm szemcsenagyságú homokkal söpörjük be.

A végén érdemes a burkolatot gumiborítású vibrátorral a szélektől haladva megdöngölni, majd végül a fugákat újra megtölteni. Ha elkészültünk, akkor óvjuk és takarítsuk szennyeződés esetén seprűvel és folyóvízzel és az elkészült térburkolat ezt hosszú élettartammal fogja meghálálni.

Kategória: Közélet