Kábítószer-függőség Magyarországon

A statisztikák szerint sajnos hazánkban a kábítószertől való függőség mára már népbetegségnek számít. Nem túlzás: a szakemberek véleménye szerint korunk pestiséről van szó. Nemcsak azért számít igen nagy problémának, mert egy kezelésre szoruló „betegségről” van szó, hanem azért is, mert nagyon könnyen egy testet-lelket teljes egészében leromboló életformává alakulhat át.

Kábítószer kontra drog

A köznyelv nagyon sok esetben keveri a kábítószer és a drog fogalmát, kvázi szinonimaként szokás használni. Jelentésüket illetően azonban mégis lényeges különbség van a kettő között. A drog kifejezés az angolszász nyelvterületről származik, és gyógynövényi készítményekre, gyógyszerekre, sőt mi több, néhol fűszerekre is mondják. Ez azt jelenti, hogy egy eléggé tág fogalomról van szó, vagyis mindent magában foglal, ami az élő sejtekre valamiféle hatást gyakorol. Ilyen az alkohol megannyi formája is, valamint a koffein tartalmú italok, mint a kávé, a kóla, az energiaital, vagy a tea. A dohány, és az altató gyógyszerek szintén a drogok csoportjába tartoznak.

Ezzel szemben azonban a kábítószer azokat a tiltott, vagy nem tiltott anyagokat jelenti, amelyek a szervezetbe áramolva a központi idegrendszerre hatnak, és annak működését jelentős mértékben befolyásolják. Hatással van a fogyasztó személy viselkedésére, hangulatára, jellemére is, hosszú távon pedig az egészséget nagymértékben károsítja, és hiánya a szervezet számára elvonási tüneteket okoz. Ezzel együtt pedig használata nagyon könnyen bűncselekmények elkövetéséhez vezet; az egyik leggyakoribb ezek közül még mindig a lopás.

Veszélyeztetett középiskolások

Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy kik azok, akik leggyakrabban kábítószerhez nyúlnak, és milyen indítékkal teszik ezt. Az itthoni piackutatások szerint sajnos a középiskolások a legveszélyeztetettebbek, az 1990-es évek óta folyamatosan növekszik az ő köreikben elfogyasztott drogok, kábítószerek mértéke.

Kategória: Közélet