Kiegészítők a szerverekhez

Minden szerver számítógép más és más funkciót tölt be, ezért különösen fontos, hogy az eszköz a lehető legjobban optimalizálva legyen a feladathoz. Túl a gép megvásárlásán fontos, hogy a kiegészítő eszközök megfelelően „bírják a strapát”.

Amikor szervert vásárolunk, akkor nem egyszerű megtalálni a legideálisabbat. Teljesen mindegy, hogy torony szervert vagy blade-et vásárolunk, valószínűleg szükség lesz különféle kiegészítő termékekre ahhoz, hogy ideálisan tudjon működni.

Merevlemezek

Az egyik nagyon fontos eleme a gépnek a merevlemez. Méretük szerint lehetnek 2,5” vagy 3,5”-osak, a kapacitásuk pedig MB-ben vagy TB-ban mérhető. Típusait tekintve lehetnek SATA, SAS vagy NLSAS-ok. A SATA winchesterek nagy tárolókapacitással rendelkeznek, viszont alacsony fordulatszámúak. A SAS merevlemezek pont az ellentétei, gyors fordulatszámúak, viszont kisebb a tárhelyük. Az NLSAS változatok SATA-k, amelyek SAS csatolással működnek.

Memória

A mai szerverek java része DDR3-as memória modullal van ellátva. A nagy szervergyártóknak (például IBM, Fujitsu vagy HP) vannak saját gyártású moduljai, ám ezek nem mindegyik számítógépben működnek megfelelően. Egyedül a Kingston gyártó memória moduljai használhatóak minden típusú szervergépnél. Méretei 2GB-tól 32 GB-ig terjednek.

Processzor

A processzor (vagy másik nevén CPU) a műveleteket és utasításokat értelmezi. A szerverek általában több processzorral rendelkeznek, így gyorsítják fel a folyamatokat. A processzorok méretét magokban mérik, lehetnek kettő, négy, hat vagy nyolcmagosak. A szerverekbe jellemzően Intel típusú processzorok kerülnek.

Egyéb eszközök

Nem szabad elfeledkezni a tápegységről sem, szerverekben előfordul, hogy többet is használnak. A RAID segítségével a merevlemezeket tömbbe lehet rendezni, ez növeli az adatátviteli sebességet és az adatbiztonság is nagyobb lesz. A RAID vezérlő irányítja.

Kategória: Közélet