Koronavírusról, maszkviselésről gyerekeknek

Az aktuális szabályok értelmében a hat éven felüli gyermekek számára is kötelező a maszk viselése a zárt közösségi terekben, így az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, hivatalokban, egészségügyi intézményekben, hivatalokban, szociális intézményekben és mindenhol, ahol ügyfélszolgálatot látnak el.

A gyerekek számára is többféle maszk létezik, a virusmaszk.hu webáruházban ezek széles kínálatával találkozhatunk.

Az iskolákban az intézmény vezetője dönthet arról, hogy kötelezővé teszi-e a maszkviselést. A maszk a gyerekek, fiatalok számára elsőre talán rémisztő, riasztó lehet, hisz nem értik, hogy miért kell viselniük. Persze a vidám, színes maszkok a gyerekek tetszését is elnyerik, de kérdés, hogy szülőként mit mondjunk el a gyerekeknek a járványról, a vírusról, a maszkviselésről. A gyerekek is hallják, látják a híreket, tapasztalják a megváltozott körülményeket.

Jobb, ha a szülők mondják el, hogy mi is történik, minthogy különböző téves információkhoz jussanak. Az első és legfontosabb, hogy ne hallgassuk el a tényeket, beszélgessünk velünk és hagyjuk, hogy kérdezzenek a témáról. Sokszor olyan kérdések is felmerülhetnek a gyerekekben, melyekre mi felnőttek, nem is gondolnánk.

Mindig ügyeljünk arra, hogy az életkoruknak megfelelően magyarázzuk el, hogy mi is az a koronavírus, hiszen egy ötéves még nem fogja érteni a tudományos értekezést, mint ahogy egy tinédzsert is ki tudunk kergetni azzal a világból, ha ötévesként bánunk vele. Fektessünk arra is nagy hangsúlyt, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzés fontosságára. Hogy miért fontos az alapos kézmosás, a maszk viselése. Hogy ne köhögjön a levegőbe, ne a kezét, hanem a könyökét tegye a szája elé.

Meg kell találni az egyensúlyt a tekintetben is, hogy mit mondunk el a világjárványról, ha túl sok mindent zúdítunk egy gyerekre, veszélyben érezheti magát és ez a későbbi életére is nagy hatással lehet. Nem kell például tudnia, hogy hány fertőzött van a világon, hogy mennyien haltak meg, hisz ezekkel a számokkal nem tud mit kezdeni, maximum csak megrémül. Ne engedjük, hogy a felnőtteknek szóló hírműsorokból tájékozódjon, inkább koncentráljunk a mikrokörnyezetünkre, amikor a vírus szóba kerül.

Kategória: Közélet