Lakásfelújítási láz

A fagyos hidegek és a dermesztő mínuszok elmúltával sokan szorgalmasan nekiláthatunk a régóta tervezett lakásfelújításnak. Lehet ez külső felújítás, szigetelés, tetőcsere, tetőtér beépítése, nyílászáró csere, belső átépítés, és lehetne még sorolni a hasznos teendők listáját. Nézzük, mihez érdemes hozzáfogni.

Szigetelés

Örök téma a házak, lakások szigetelése, amelyek esztétikai szempontból, és természetesen a praktikusság okán is eredményesek, és fejlődést hozóak lehetnek. A legnyomósabb érv amellett, hogy erre költünk az egyik legtöbbet, az az, hogy hosszú távon több tízezer forintot megspórolunk vele egy-egy fűtési szezonban. Ez adja a kulcsot a kezünkbe ahhoz, hogy ne az „utcára fűtsünk”, hanem szeretett családunkra, és ne hűljön ki hamar a lakás, hanem a kellemes meleget biztonságban élvezhessük. Arról nem is beszélve, hogy a nyári kánikulában is sokkal inkább megőrzi a hűvösebb levegőt egy jól szigetelt ház, lakás, és nem engedi olyan mértékben felmelegedni a benti légteret, hogy az kellemetlenné váljon számunkra.

A szigetelésnek több fajtája, több alternatívája is létezik, és egymással kombinálva őket igazán eredményes végkifejletet érhetünk el. Mivel mindegyik olyan jellegű tevékenységet igényel, amelynek feltétele a jó idő, és a csapadékmentesség – vagy a minimális csapadék -, az év tavaszi és nyári hónapjai adnak erre lehetőséget.

Gondosan összespórolt pénzünket tehát ilyenkor hathatósan fordíthatjuk kültéri szigetelésre, jó minőségű ablakok és ajtók vásárlására, cseréjére, és méltán számíthatunk arra, hogy hosszú távon viszonylag gyorsan meg fog térülni befektetésünk. Célszerű olyan helyen megvásárolni az alkotó elemeket, ahol szakembertől kapunk segítséget a választáshoz.

Tetőtér beépítése

Ha gyermekeink már nagyobbacskák, vagy a klasszikus családmodell szerint több generáció él egy háztartásban, akkor igen hamar aktuálissá válhat a családi házak tetőterének beépítése. A lakások felújítását tekintve egyik legtöbben a bővítéses felújítást választják, mert praktikusságát tekintve nagy hasznot és segítséget jelent a családok számára. Ez többnyire belső átépítést jelent, de a munkálatok során keletkező hulladék anyagok kiszellőzése, és a tető esetleges – és időszakos – megbontása, vagy átépítése miatt ezt is első sorban a jó idő beköszöntével célszerű eszközölni.

Megtakarítások

Egy-egy felújítás nagyobb anyagi megterhelést jelenthet, amellyel a gazdaság pénzügyi szektora is régóta tisztában van, és igyekszik segítséget nyújtani hozzá. Ha egy összegben nem kívánjuk megfinanszírozni a komfortérzet növelését- és a praktikusságot szolgáló munkálatokat, akkor bátran nézzünk körbe a pénzügyi piacon, vagy akár kérjük ki ismerőseink, esetleg szakember véleményét. Ma már viszonylag hamar meg fogjuk találni a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót a megtakarítások körében, hogy a családi fészket ízlésünk szerint csinosíthassuk.

Kategória: Közélet