Medence téliesítése helyesen

Otthoni medencék esetén a téliesítést nem szabad félvállról venni. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban vagy nincs időnk ezzel foglalatoskodni, kérhetjük szakemberek segítségét is, azonban ha magunk gondoskodunk a medence karbantartásáról, fontos, hogy körültekintően járjunk el.

A téliesítésnél nagyon fontos, hogy időben sor kerüljön rá. A fagyok jelentős mértékben károsítják a medencéket és a vízvezetékeket, ezért az első fagy előtt érdemes ellátni a lényeges teendőket. Az egyáltalán nem téliesített vagy túl későn téliesített medencékben a fagy olyan jelentős károkat okozhat, hogy azok kijavítása jelentős összeget emészt fel. A medence megfelelő ellátása nem nehéz feladat, azonban körültekintően kell eljárni annak érdekében, hogy megóvjuk a veszélytől, magunkat megkíméljük a fölösleges költekezéstől.

A hideg, a mechanikai hatások, mint a ráfagyó víz, a medencébe eső kemény tárgyak okozta sérülések miatt repedezés, a hidegburkolat felfagyása is előfordulhat. Sajnos nem csupán a medence burkolata szenvedhet károkat, de nem megfelelő téliesítés mellett a medenceéhez csatlakozó vízvezetékek is jelentős mértékben sérülhetnek, melyek helyreállítása újabb pénzeket emészt fel. A szétfagyott csövek, a gépészeti berendezések meghibásodása szintén nem csak pénzt, de időt és energiát is elvesz.

Téliesítésnél két alapkiindulás létezik. A vizet leereszthetjük, de meg is tarthatjuk. Mindkét esetben máshogy kell eljárnunk. A víz leeresztésével megkönnyítjük dolgunkat, azonban a víz megtartása gazdaságosabb. Ha a vizet nem engedjük le, megfelelő minőségű és mennyiségű fagyásgátló folyadékot kell beleöntenünk. A vízmennyiséget csökkenteni viszont mindenképpen kell, hogy ne érje el a fölöző nyílást. Amennyiben feszített víztükrű medencénk van engedjünk le annyit, hogy a bukóél legalább tíz centivel magasabban legyen a vízfelszíntől.

A medencék gépházát is téliesíteni kell. A szűrőből és tartályból el kell távolítani a vizet, le kell szerelni a szivattyút, és az elektromos fűtőt. Ezeket fontos olyan helyre vinni, ahol nem megy fagy alá a hőmérséklet. A gépház egészét áramtalanítani kell, valamint a vegyszeradagolókat és a csőrendszereket is meg kell szabadítani a víztől, nehogy szétfagyjanak ugyanúgy, ahogy a kerti csapok szoktak, ha nem zárják el vízellátásukat az aknában.

Kategória: Közélet