Mi is az a BCAA és hogyan működik a testünkben?

A BCAA-k és a glutamin a legnépszerűbb étrendkiegészítők közé tartoznak. Mégis van olyan, akinek fogalma sincs róla, hogy pontosan mi is az a BCAA és milyen fontos szerepe van az egészséges szervezet kialakításában.

A BCAA-k pedig a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen fontosságú aminosavak, nagy részük a testünket alkotó szövetek és fehérjék felépítéséhez elengedhetetlen. Eltérnek más aminosavaktól, hiszen itt nem a biológiailag aktív molekulák felépítéséhez járulnak hozzá, hanem elsősorban a testszövetek felépítéséhez nélkülözhetetlenek.

Miért fontos BCAA-k fogyasztása edzést megelőzően?

Talán meglepő adat, de testünk izomzatának 35%-a BCAA aminosavakból tevődik össze. Ezek nem csak a testünk építő elemeiként funkcionálnak, hanem erősítik az izmok és a sejtek felépítését és emellett egy úgynevezett „inzulogén hatást“ is elérnek. Sokan tudják, hogy főleg a kardió edzéseknél a zsírégetés a testünkben körülbelül a 20. perc után kezd el beindulni, szervezetünk csak ezután fog a tortalékraktárakhoz nyúlni, 20 perc előtt csupán kisebb vagy nagyobb mennyiségben izomszövetet bont le.

Ennek a leforgása alatt különösen fontos, hogy odafigyeljünk izmaink védelmére, hiszen amiért már egyszer keményen megdolgoztunk, azt ne hagyjuk elveszni! Ezért szokták a testépítők általában edzés előtt, vagy edzés alatt elfogyasztani, hiszen ilyenkor rövid idő alatt se kezdenek el az izomszöveteink lebomlani.

A BCAA aminosavak fogyasztása során szervezetünk képes előállítani a működéséhez létfontosságú glutamint is, így testünknek nem kell kemény munkával a szervezetünk számára fontos aminosavakat és fehérjéket felépítenie, ennek köszönhetően a rendelkezésre álló energiáját és anyagait meg tudja spórolni. A BCAA-k táplálkozásgyógyászati szempontból is rengeteg előnnyel bírnak, ilyen például az immunrendszer védelme, a rák megelőzés, a szív-és érrendszer védelme, az izomsorvadás, krónikus fáradtság, illetve különböző idegrendszeri betegségek megelőzése is.

Kategória: Közélet