Miket érdemes még nézni a tévében?

Manapság egyre kevesebb műsor kedvéért nyúlunk a távkapcsolóhoz, sokan inkább az internetről tájékozódnak a hírekkel kapcsolatba, de a világ másik végéről is hamarabb elérhetőek a különféle filmek vagy sorozatok. Mikért is ülünk le a tévé képernyője elé?

Tévé vagy számítógép?

Az okostelefonok és táblagépek ma már nem elérhetetlen árúak, és könnyedén magunkkal vihetők bárhová, míg tévékészüléket az ember még mini változatban sem hord a táskájában. Természetesen léteznek mobil TV-s lehetőségek és előfizetések, de az emberek valahogy mégis inkább relaxálva, távkapcsolóval a kezükben, szörfözve nézik a tévét, mint mondjuk a tömött villamoson.

Miért jó a tévé?

Bár a hírek elérésében és tévésorozatok megosztásában verhetetlen a világháló, azért nem szabad leírni a tévékészülékeket sem. Ma már annyi csatorna van, hogy mindenki megtalálhatja a kedvencét, aki pedig utálja a reklámokat, az sok más csatornára is át tud kapcsolni. A speciális, kulturális, művészeti, gasztronómiai, állat- és növényvilággal kapcsolatos műsorok java része nem érhető el a világhálón (pláne nem magyar nyelven). A régi, tévében vetített filmek is nagyon nehézkesen szerezhetőek be a netről, ugyanígy vannak a színházi előadások is. A beszélgetős műsorokért, élő közvetítésekért, napi sorozatokért, vagy tehetségkutató műsorokért szintén a távirányítóhoz kell nyúlni, ha nem szeretnénk lemaradni.

Miket nézünk?

Sok statisztika került már napvilágra a magyar tévénézési szokásokkal kapcsolatban, és jellemzően olyan eredmények jöttek ki, hogy a kereskedelmi csatornákat nézzük, azokon belül is az RTL Klub van verhetetlen helyen, de a TV2-nek sem kell szégyenkeznie. A szezonális tehetségkutató műsorokat több millióan követik hétről hétre, ezek mellett a magyar napi sorozatok (Barátok közt, Éjjel-nappal Budapest, Jóban rosszban) a legnépszerűbbek. Az internet elterjedése ellenére is sokan nézik a híradókat, de a kultuszfilmek és a népszerű sorozatok is több százezer embert a tévé elé szegeznek.

Kategória: Közélet