Mit együnk szorongás és stressz ellen?

Bizony sokat tapasztaljuk, hogy minden napunkat stresszel és szorongással kell eltöltenünk, mert a munkahelyi nyomás okozta feszültséget nem tudjuk a tempójának megfelelően feldolgozni. Tudatos étkezéssel azonban ebben is sokat segíthetünk önmagunknak és családunknak is, úgy hogy észre sem veszik!

A stressz csökkentésének manapság egyik legkevésbé hatékony módjának tekintjük az étkezési szokásokat, pedig nem is gondolnánk, mennyit tehetünk egy jól megválasztott étrenddel ezért is. Bizonyos ételek ugyanis nemcsak jótékony hatással van az idegrendszerünkre, megnyugtatják azt, hanem kifejezetten segítik a koncentrációt, és még boldogságérzetet is okoznak!

Spenót

Sokan a spenótot egyáltalán nem kedvelik, pedig rendkívül ízletesen is elkészíthető. Arról nem is beszélve, hogy a felnőtt szervezet számára szükséges magnézium szükséglet több, mint 40 %-át fedezi, így a migrént, és a stressz okozta fejfájást hatékonyan enyhíti, ugyanis a fejfájásos tünetek leggyakoribb oka a magnéziumhiány; nem árt erre odafigyelnünk.

Narancs

Ezt az oly népszerű déli gyümölcsöt méltán szeretjük annyira, hiszen feledhetetlen, semmihez sem hasonlítható, karakán íze mindannyiunkat megbabonáz. Bármely évszakban szívesen fogyasztjuk, italként, süteményként, vagy akár főételek megfűszerezéseként. Rendkívül magas C-vitamin tartalma immunrendszerünk erősítésében szinte verhetetlen, ráadásul a C-vitamin segít minket a stresszes helyzetekben a vérnyomás és a kortizol-szint optimális értékének visszaállításában is. A benne található illóolajok pedig szintén jótékony hatást gyakorolnak hangulatunkra, és segítenek oldani a stresszt.

Avokádó

A gyönyörű zöldség egyre elterjedtebb, és számos olyan receptet találunk ma már, amelyek segítenek minket a könnyű és gyors, ízletes elkészítésében. Ráadásul nem csak különlegesen finom, hanem rengeteg telítetlen zsírt tartalmaz, valamint kálium tartalma is említésre méltó, így a vérnyomás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja. Stresszes helyzetek után például egy avokádós szendvics elfogyasztása után hangulatunk, és közérzetünk észrevehetően javulni fog, és megnyugvást tapasztalhatunk. Kálium tartalma pedig a banánénál is magasabb, így akár csak úgy is fogyaszthatunk belőle, a hatás nem marad majd el!

Kategória: Közélet