Néha a hivatalos fordítás jobb, mint a hiteles

Sokszor szinonimaként használják a hiteles fordítást és a hivatalos fordítást, de rendkívül fontos, hogy a kettő nem egy és ugyanaz! Egyes helyeken megkövetelik a hivatalos fordítást, még a legtöbb helyen elegendő a hiteles fordítás is. A hivatalos fordításokat a Magyarország területén regisztrált és legálisan működő fordítóirodák jogosultak kiadni.

Az ilyen jellegű fordításoknál egy megegyezőségi nyilatkozat, egy aláírás és egy pecsét is garantálja, hogy az eredetivel azonos fordításról van szó. A legtöbb esetben ilyenkor az eredeti szöveget is csatolni szokták, így hivatalossá téve az elkészült munka pontosságát.

A hiteles fordítást azonban a magyar jogszabályok szerint, csak és kizárólag az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda adhat ki. Ez a szabály alól egyedül a cégkivonatok és a cégjegyzékbe kerülő adatok hiteles fordításai képeznek kivételt, így ezek szakfordítóként vagy szakfordító-lektor képesítéssel is kiadhatóak.

A hiteles és a hivatalos fordítás között tehát csak jogszabálybeli és névleges különbség van. Tartalmi és minőségi pedig sok esetben egyáltalán nincs. Sőt, egyes esetekben van, amikor a hiteles fordítás hibásabb mint a hivatalos fordítás amelyet egy fordítóiroda fordít le. Ráadásul a hiteles fordításokra ma már szinte egyáltalán nincs sehol szükség sem belföldön, sem külföldön.

Sajnos ugyanis, a törvények alapján, a lassú, drága de hiteles fordítás is lehet hibás. Az OFFI pecsétje ugyanis azokat a szövegeket is hitelesíti, amelyek helytelenül kerültek átültetésre a magyar nyelvre. Erre a leghíresebb magyarországi eset, amikor a Szabadság téri emlékmű talapzatára rossz fordítás került és nem ez az egyedüli eset az országban, mégis óriási összegeket kell kifizetni érte, csak, hogy „hiteles” legyen a fordítás.

Volt, hogy egy francia kivonatban „szekrény”-ként fordították le a kereskedelmi kamatát és olyan esetről is tudunk, amikor egy thai pár esküvője is a hibás de hiteles fordítás miatt hiúsult meg, mivel mindkét anyakönyvi kivonatra ugyanaz a név került.

Kategória: Közélet