Néhány év múlva videojátékkal tanulhatnak a gyermekek?

A technológia rohamos fejlődésével rövid idő alatt óriási teret hódított magának a virtuális valóság, a videojátékok birodalma. A szülők ezt sokszor ellenzik, vagy nem nézik jó szemmel, ha gyermekeik a szabadidejüket egy szobában ülve videojáték társaságában töltik, néhány szakember azonban mégis azt mondja, érdemes lenne engedni őket, amennyire csak akarják.

Ösztönösen érzik?

A tanulási folyamatokat vizsgáló szakemberek véleménye szerint egyáltalán nem véletlen az, hogy a mai gyermekek szívesen veszik le polcaikról a virtuális valóságokat megjelenítő játékokat. Érdekes felvetéssel álltak elő: úgy vélik, hogy azok az apróságok, akik ezt teszik, ösztönösen tudják, hogy a nagy szerver-igényű , és kisebb kapacitást feltételező játékok is olyan készségeik fejlesztésére alkalmasak, amelyek a mai világban való boldoguláshoz elengedhetetlenek. Sokan veszik elő közülük a Windows operációs rendszerrel működő számítógépeket, de a Play Station, a Nintendo Wii és az Xbox is legalább ilyen népszerű köreikben. Nemcsak sima játékokról van szó tehát, hanem komoly készségfejlesztő, interaktív technikáról.

Összefüggések felismerése, és taktikázás

Egy-egy ilyen világban való barangolás közepette ok-okozati összefüggéseket ismerünk fel, valamint sok esetben egészen komoly taktikákra és azok végrehajtására van szükség a megoldáshoz; és ezeket a vállalatvezetők nagyon jól tudják. Azok a készségek, amelyek eközben észrevétlenül fejlődnek, kitűnően alkalmazhatók a játék környezetén kívül is, és nagyon jó szolgálatot tesznek az iskolában, és a munkahelyen is. Emiatt a pedagógusok egy része már ma is azon munkálkodik, hogy a sikeresen felhasználja a videojátékok hatásmechanizmusát az oktatásban.

Kognitív képességek fejlődése

Az elektronikus szórakoztató média képviselőit vizsgálva leginkább a videojátékokkal kapcsolatosan látható, hogy a kognitív képességek fejlődésére pozitívan hathat. Az agy jutalmazó központjait ugyanis stimulálja, és az érdeklődést ezáltal folyamatosan képes fenntartani. Állandó pszichés erőfeszítést igényel, és emellett pedig tanulásra késztet, annál is inkább, hogy a modern játékok nagyon odafigyelnek arra, hogy egyre nehezebb kihívások elé állítsák a játékosokat; ezeken pedig csak kitartó gyakorlással, folyamatos odafigyeléssel, és tanulással lehet túljutni.

Kategória: Közélet