Öt technika a televízió használatának megtanulásához

A legtöbb gyermekorvos és pszichológus két alapvető szempontban egyetért: a gyermekek televízió előtt töltött idejét ellenőrizni és szigorúan betartatni kell, és a nézett tartalmakat is figyelemmel kell kísérni.

Válasszunk az életkornak megfelelő programokat

A gyerekek abból tanulnak, amit látnak, és kétéves korukra már folyékonyan kezelik a távirányítót, ezért nagyon fontos, hogy olyan műsorokat válasszunk, amelyek koruknak megfelelőek, és érdeklik őket. A kisgyermekek számára azok a legjobbak, amelyek hangok kiadására, szavak kimondására, éneklésre vagy táncra ösztönzik őket. És azok, amelyek az interaktivitást hangsúlyozzák.

Korlátozzuk a tévénézési időt.

A három év alatti gyermekek számára napi legfeljebb fél órát, az idősebbek számára pedig legfeljebb két órát szoktak javasolni. Ez magában foglal minden képernyő előtt töltött időt, legyen az televízió, számítógép, konzol, táblagép vagy mobiltelefon.

Engedjük meg, hogy programokat nézzen, de ne tévét

Ne kapcsoljuk be a tévét, hogy megnézzük, mi megy; keressük meg a tévélistát, hogy előre kiválaszthassuk az életkornak megfelelő tartalmat. Egy másik lehetőség az, hogy rögzítjük a kedvenc műsorokat, így azokat nem akkor nézzük meg, amikor a tévében mennek, hanem akkor, amikor nekünk megfelel.

Tanítsuk meg gyermeket, hogy legyen kritikus

Kapcsolja ki a tévét, ha nem tetszik neki, amit lát. Ez megakadályozza, hogy végig ülje a nem kívánt réseket. Tanítsuk meg neki megkülönböztetni magát a műsort a reklámoktól, és tegyük egyértelművé, hogy mi micsoda. Az is segíteni szokott, ha az elején nem adjuk nekik oda a távirányítót, hanem mi magunk döntjük el a műsorok minőségét.

Nézzük együtt

A tévé nem bébiszitter, és nem is arra való, hogy a gyermeket csendben tartsa. Egy amerikai tanulmány szerint azok a gyerekek, akik szüleikkel együtt tévéznek, jobban teljesítenek az iskolában, mint azok, akik egyedül tévéznek. A közös tévénézés lehetővé teszi, hogy a gyermek, sőt a kamasz is kérdezzen arról, amit nem ért.

Kategória: Közélet