Szerelem a munkahelyen

A legtöbbünknek ismerősen cseng a „házinyúlra nem lövünk” mondás. Számos kapcsolat révén idézhetjük, legyen szó közeli barát vagy rokon párjáról, esetleg összejáró baráti társaság tagjairól, de gyakorlatilag mindnyájan egyetértünk abban, hogy kollegiális viszony kapcsán fordul elő leginkább ez a figyelmeztetés.

Vajon miért nagyobb az esély arra, hogy viszonyt kezdeményezünk egy munkahelyen, mint egy baráti társaságban? Vagy akár egy laza, meghatározott érdeklődési körrel rendelkező vagy tevékenységet végző csoportban? A válasz egyszerű: mert a munkahelyen töltjük el az időnk legnagyobb részét, egészen pontosan a statisztikák szerint életünk felét.

Tiltott vagy sem

A Munka törvénykönyve alapján a munkatársak között létrejöhet szexuális vagy szerelmi kapcsolat, ezt valójában semmi nem tiltja. Még bejelentési kötelezettségünk sincs. Azonban arra érdemes odafigyelni, hogy a szerelmi kapcsolattal ne veszélyeztessük a cég vagy vállalkozás gazdasági érdekeit, továbbá nem szeghetünk meg titoktartási és iratkezelési szabályokat.

Ha a kapcsolat komolyabbra fordul, javasolt az információt megosztani a közvetlen kollégákkal. Érdemes megtenni mindent annak érdekében, hogy a többi kollégával való kapcsolat megmaradjon a szokásos formában: a magánélettel kapcsolatos problémákat és örömöket hagyjuk otthon – azok ne jöjjenek be velünk a munkába.

Főnök-beosztott viszony

Alap esetben ezt sem tiltja semmi, azonban ha a főnök a beosztott párjával kivételez, vagy neki tartogatja a kedveltebb feladatokat, esetleg magasabb prémiumot ad neki, mint a többi, hasonló beosztásban dolgozó kollégának, nemcsak a közvetlen kollégák ellenszenvét váltja ki, de etikai szempontból is megkérdőjelezhető. Ideális esetben a főnök a cégben főnök, a kapcsolatban pedig egyenrangú partner a másikkal.

Ha összemosódik az alá-fölérendelt viszony a párkapcsolatban is, az vezethet szexuális, de akár a potenciával kapcsolat problémákhoz is. Érdemes törekedni arra, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

Kategória: Közélet