Utazási tippek karácsonyra, újévre

Amikor beköszönt a december, az emberek mintha megzavarodnának. A hétköznapok felborulnak; mindenki a szokásosnál jobban rohan, mindenki a karácsonyi meglepetéseken töri a fejét.

A háziasszonyok többsége leginkább menekülne a sok sütés-főzés és a nagy mosogatások, s takarítások elől. Hát csak tegyék bátran, kerekedjenek fel családostul az ünnepek alatt és éljék meg a karácsony szentségét, az újév örömét a Balaton északi partján vagy néhány kilométerrel északabbra, a Bakony tövében.

Ma már számtalan lehetőség közül válogathatunk, hogy hol-hogyan töltsük el a téli ünnepnapokat. Annyit előjáróban leszögezhetünk, hogy nem kell ahhoz külföldre utaznunk, hogy minőségi szolgáltatásokat kapjunk megfizethető áron, miközben gyönyörű környezetben valódi pihenéssel és békésen töltjük az ünnepeket. Négy várost választottunk ki, hogy a téli pihenési lehetőségekből kis ízelítőt adjunk a kedves olvasónak: Mit is csinálhatunk karácsony vagy az új év idején Sümegen, Tapolcán, Gyenesdiáson és Keszthelyen?

Sümeg barokk városközpontja ideális választás lehet az őszi fáradtság kipihenésére. A vár környéki hotelek, szállások ablakaiból pazar kilátás nyílik a városra vagy épp a dombon magasodó várra, ami télen különösen szép látványt nyújt. Tapolcára érdemes szilveszterkor utazni, ugyanis ilyenkor a város a karácsonyi csönd után újra élettől pezseg. A helyiek az óévet hagyományosan a Malom-tó átúszásával búcsúztatják; rendszerint szerveznek városi disznóvágást kolbásztöltő és pálinkaivó versennyel. Ha egyedi élményre vágyik, akkor válasszon olyan szálláshelyet családjának, ami alatt ténylegesen egy karsztbarlang nyúlik végig vagy az épp az egykori vízimalomból lett átépítve.

Télen a Balaton egészen más arca várja a látogatókat: a csendes, jeges partok komor szépsége. Gyenesdiást, noha a legkedveltebb balatoni üdülőhelyek közé tartozik, télen kevesen keresik fel. Éppen ezért ajánljuk mindazoknak, akik balatoni környezetben, meghitten kívánják eltölteni az ünnepeket. Változatos programok várják azokat is, akik tél ezen szakaszában Keszthelyre látogatnak. A vendégeket a hotelek többsége vonzó csomagajánlatokkal lepi meg, amelyek többek között magukba foglalhatják, a Babamúzeum, a bormúzeum valamint a Marcipán Múzeum megtekintését, sőt az utóbbi kettőnél kóstolási lehetőséget is biztosítanak. Aki Keszthelyen tartózkodik, semmiképpen ne hagyja ki a Festetics kastély felkeresését, a sétáló utcát és feltétlenül igyon egy csésze teát-kávét az ódon épületek között.

Kategória: Közélet