Érdemes-e kapcsolgatni a WiFit?

Néhány évvel ezelőtt a válasz még egyértelmű volt, hiszen a WiFi hálózat keresése folyamatosan és nagymértékben használta az energiát, csökkentve ezzel az egyszeri töltéssel elérhető üzemidőt. Nem véletlen tehát, hogy napjainkban is gyakran felmerül a kérdés: érdemes-e kikapcsolni a hálózatkeresést, ha hosszabb időt távol töltünk az elérhető hálózatoktól.

Fejlettebb technológia

A szoftveres fejlődésnek, valamint a nagymértékű hardveres javulásoknak köszönhetően azonban a kérdés már nem ennyire egyértelmű. Hiába kerülünk ugyanis huzamosabb időre távol az elérhető hálózattól, a legtöbb esetben érdemes bekapcsolva hagyni a hálózatkeresést. Manapság ugyanis az a helyzet, hogy bár a folyamatos jelkeresés meríti ugyan az akkumulátort, de messze nem olyan mértékben, mint amennyire a mobilhálózathoz való csatlakozás.

Bekapcsolt állapotban, ha a készülék elérhető hálózatot talál, azonnal arra csatlakozik, így nagymértékben spórolhatunk az energiával, hiszen maga a hálózatkeresés olyan minimális energiát fogyaszt, hogy alig érzékelhető a kikapcsolással elért energia-megtakarítás.

Mikor hagyjuk bekapcsolva?

Otthonunk és munkahelyünk között gyakorlatilag teljesen fölösleges kikapcsolni, de ha a közeli plázába, kávézóba tartunk, akkor is ugyanez igaz: az ingyenes hálózatra csatlakozás az, ami a leghatékonyabban csökkenti az energiafogyasztást. Ráadásul a WiFi az internetre csatlakozás mellett segíti a helymeghatározást is, ráadásul, ha folyton kikapcsolgatjuk, előfordulhat, hogy később elfelejtjük visszakapcsolni, aminek végezetül komoly anyagi vonzata is lehet.