Hogyan kezeljük a kőfelületeket?

Legyen szó akár a kertről, akár a lakásról, a gránit, mészkő és márványpadlók sosem fognak kimenni a divatból. Ezek a természetes anyagok már reneszánsz korukat élik, azonban még mindig sokan ezt a megoldást választják. A hideg kövek természetesek, könnyen takaríthatóak, és igazán időtállóak, gyerekek mellett is bátran használhatóak.

Azonban, ha azt akarjuk, hogy évek múlva is ugyanúgy ragyogjon, mint az első nap, akkor van néhány fontos lépés, amit minden esetben be kell tartanunk.

Hogyha kertről van szó, akkor használatbavétel előtt kezeljük le a felületét. Vannak olyan kezeletlen márványpadlók, amik azonnal magukba szívják a nedvességet. Ha nem akarjuk folyton felitatni a kicsordult vizet, vagy nem akarunk esernyővel állni felette, amikor esik az eső, akkor lekezeljük a felületét. Ezt a módszert nemcsak a padlón alkalmazhatjuk, hanem gránit asztalokon, esetleg székeken, amik a kertben tartózkodnak, de a dísztárgyakon is.

Védjük a szennyeződéstől

Miután a padló felületét kezeltük, védve lesz a szennyeződésektől és a nedvességtől is. Ezután jön a takarítás. Nemcsak a fa padlót kell letörölni, hanem a gránitból vagy márványból készült padlót is. Bár ezek már kemény felületű kövek, mégsem szeretnek víz alatt állni.

A nedves takarítást olyan tisztítószerekkel keverjük, amelyek kifejezetten a kő felületekre vannak specializálódva, ne cseréljük össze a csempetisztítóval. Lehet, hogy a hagyományos járólapok sima tisztítószerrel is takaríthatóak, de, ha mi a különlegesebbet választottuk, akkor adjuk meg a módját.

Mivel egy természetes kő felületről van szó, megeshet, hogy az idő múlásával kopást észlelünk, hiszen ahol gyalogolunk rajta, vagy rendszeresen tologatjuk az asztalt, ott porladásnak indulhat. Nem kell megijedni, ez a természetben is megtörténik. Ezt ápolással és úgynevezett karbantartással tudjuk kezelni.

A gránit, a márvány és a mészkő is felfrissíthető, sokan speciális ápoló olajat vásárolnak, vagy a padlóra kifejlesztett waxot helyeznek fel, ami hozzájárul, hogy a soványabb padló is visszahízzon.