Íme, a posztertapéta

Ha az ember meghallja azt a szót, hogy falfestés, vagy, hogy tapétázát, bizony-bizony, a legtöbb emberen végigfut a borzongás, és eszébe jutnak a kellemetlen emlékek, ahogy rosszul köt meg a tapétaragasztó, vagy foltos maradt a fal. Szerencsére ma már egészen jó megoldások vannak, és szinte észre sem lehet venni, hogy a falon öntapadós vagy hagyományos tapéta van.

Miért a tapéta?

Falat festeni nem túl élvezetes dolog: sokat kell nyűglődni, büdös lesz az egész ház a festéktől, ráadásul nagyon könnyen el lehet rontani, utána pedig azt kijavítani nagyon nehezen lehet. Ilyenkor kerülnek a szekrények a kritikus területekre, hogy elfedjék a káoszt. A mesterember ugyan szép munkát csinál, de meg is kéri az árát, azt pedig nem biztos, hogy mindenki képes kifizetni.

Sokan a tapétákra esküsznek, és van is benne ráció, sokkal kevesebb macerával tudja az amatőr tapétázó felhelyezni, bár itt sem árt a gyors és pontos munka, azért nem dől össze a világ, ha egy picit pontatlanul ragasztunk. Előnye a határtalan szín és mintaválaszték. Ráadásul festhető tapéták, léteznek gyermekek számára ideális rajzolható, majd letörölhető táblatapéták is.

Könnyen felhelyezhető és szép, posztertapéta

Azok számára, akik még kevéssé kívánnak vesződni, kitalálták az öntapadós tapétákat. Ezekhez a típusokhoz képest a hagyományos tapéták kifejezetten macerásak. A poszterek legnagyobb előnye az, hogy szinte bármilyen felületre felrakhatóak – ugyan elsősorban falra szokták őket, de ha elég kreatívak vagyunk, akkor akár a különböző bútorainkat is befedhetjük vele, legyen az fa, fém, vagy bármi más.

Míg a festéshez vagy a klasszikus tapétázáshoz különféle eszközök szükségesek, addig az öntapadósakhoz semmi, csak mi magunk, illetve esetleg egy olló, hogy tökéletesen méretre, formára tudjuk szabni azt. Jó, ha nem egyedül csináljuk a műveletet, legyünk nagyon óvatosak, hogy tökéletesen illeszkedjen minden a falra. A poszterek javarésze színes és mintás, mindenképpen olyan helyre tegyünk a mintás részeket, amelyeket meg is lehet majd csodálni, tehát ne a szekrénysor mögé.

Míg ha egy festett falra szerettünk volna egy mintát, grafikust kellett kihívni, ez a dolog már elavult lett a posztereknek hála, amiket készen tudunk megvásárolni. Természetesen ha valaki tényleg a grafikusra esküszik, akkor lehetőség van festhető tapétát is vennie, ezt később lehet úgy dekorálni, ahogy csak szeretnénk.

Manapság az emberek még talán mindig a hagyományos falfestésben és tapétázásban bíznak, de azért egyre inkább elterjedtté válik ez az egyszerű és gyors megoldás, mellyel meg lehet spórolni az óriási felfordulást, azt, hogy mindent összekenjünk, bezacskózzunk, elég lehet egyszerűen csak félretolni a bútorokat. Az sem mindegy, hogy nem kell napokig szellőztetni a kellemetlen szagok miatt.