Legyünk úrrá a féltékenységen!

Féltékenynek lenni egy rendkívül rossz tulajdonság, ami óriási méreteket ölthet, ha nem tartjuk kordában a negatív gondolatainkat. Főként a lányokra jellemző a féltékenység, de azt nem lehet állítani, hogy a fiúk egyáltalán ne lennének azok.

Mi az a féltékenység?

A féltékenység egészséges mértékben teljesen természetes, hiszen mindenki azt szeretné, ha a párja csak vele foglalkozna, és csak őt szeretné. A gondok ott kezdődnek, ha a szerelmünk rá se nézhet más nőre/férfira, nem találkozhat haver csajokkal vagy haver srácokkal, mert mi addig hisztizünk, amíg meg nem teszi. A másik életének lekorlátozása, a mindenütt megcsalást szimatolás teljesen egészségtelen, és aki eddig hűséges volt, azt is valaki más karjaiba taszítjuk, vagy szakítani fognak velünk.

Ne essünk a ló túloldalára!

Mindig, mindenkiben a rosszat látni, problémázni, magunkban generálni és elképzelni olyan dolgokat, amik valószínűleg soha meg sem történtek, nagyon rossz dolog, és számtalan kapcsolatot már tönkretett. Természetesen most nem arról beszélünk, amikor szinte már-már kezünkben van a bizonyíték, hogy a párunk megcsal, hanem az alaptalan féltékenykedés rossz. Eleinte csak szurkálódó megjegyzések, majd később heves viták is kialakulhatnak, sokszor a semmin. Néha előfordul, hogy a féltékeny férj megtiltja, hogy a kedvese más nőkkel, férfiakkal találkozzon, így kerülve el a megcsalást. Ebbe a másik fél vagy belemegy, vagy nem, sokan a családi béke érdekében inkább lemondanak férfi, női haverjaikról, kollégáikról, ami nem biztos, hogy egy bölcs dolog, hiszen senkit nem fair dolog ilyen módon lekorlátozni.

Túlzásokba végképp ne essünk, teljesen abnormális a másik telefonjában kutakodni, e-mail fiókját feltörni. Ha már a gondolat szintjén is foglalkozunk ilyesmivel, jobb, ha leállítjuk magunkat, és átgondoljuk az egész kapcsolatunkat. Nyomozni, magánnyomozót felbérelni, vagy a barátokat a párunk után uszítani végképp nem szabad.

Keskeny a határ a normális, ésszerű féltékenykedés és a beteges kutakodás között.

Mi az, ami megengedett?

Egy-két csípősebb megjegyzés belefér, hogy például a srác ne bámuljon meg valakit, de kár ezen túlmenően féltékenykedni, mert ezek az akciók előbb-utóbb elmérgesedhetnek, és összetörhetik a kapcsolatot. Ha pedig úgy gondoljuk, hogy van alapja a féltékenykedésnek, vagyis a párunk megcsal, akkor sem az a módja, hogy eltiltjuk a barátaitól, vagy, hogy lecsekkoljuk a telefonját. Próbáljuk párunkat valahogy sarokba szorítani, hogy bevallja a megcsalást, de csak akkor, ha holtbiztosak vagyunk az igazunkban.

Nekünk is rosszul esne, ha valaki megtiltaná, hogy ne találkozzunk a munkatársakkal, ismerősökkel, senkivel, és könnyen lehet, hogy éppen a visszájára sül el a dolog. Gondoljunk arra, hogy mi hogy viselnénk el szerelmünk féltékenykedéseit, még mielőtt bármit is tennénk.