Megfelelő jutalmazással egészséges életmódra nevelhető a gyerek

A modern korban, amikor már a kisgyermekek jelentős része is elhízott, vagy extrémen túlsúlyos, rendkívül fontos, hogy a szülők egészséges életmódra neveljék a lurkókat. Ez azonban nem mindig túl egyszerű, hiszen a kicsik általában azt eszik meg, ami ízlik nekik, és ebben általánosságban nincs helye a zöldségeknek, és gyakran a gyümölcsöknek sem.

Egy friss kutatás szerint azonban van a megfelelő módszerrel könnyedén arra ösztönözhetjük csemetéinket, hogy a jövőben inkább az egészségesebb ételeket részesítsék előnyben.

Egy kis megvesztegetés a nemes cél érdekében

Noha nagyon sok szülő nem szívesen nyúl a kegyes jutalmazás, avagy a megvesztegetés módszeréhez a gyermeknevelés során, a Londoni Egyetem kutatói azonban nemrégiben bebizonyították, hogy ez a módszer a leghatásosabb, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk a későbbiekben önállóan is megegye majd a zöldséget.

Dr. Lucy Cooke és munkatársai közel 500, átlagosan négy és hat éves kisgyermeket vizsgáltak meg ahhoz, hogy határozott álláspontot fogalmazhassanak meg a témában, ezáltal a gyermekeket a szülőkkel úgy próbálták rávenni a zöldségevésre, hogy azért cserébe két héten keresztül valami jutalmat kaptak – ami természetesen nem édesség volt. A szakértők a gyermekeket először arra kérték, hogy kóstoljanak végig egy sor zöldséget, és ízük alapján osztályozzák őket az előre felállított skála szerint. Amelyik zöldség átlagosan a legkevesebb pontot kapta, azt igyekeztek megszerettetni a lurkókkal a kutatók!

A kutatás során a gyerekeket négy csoportra osztották fel. Az első csoport volt az, amelyik egy szép matricát kapott azért cserébe, ha megette a zöldséget, és míg a második csapat tagjai csak dicséretet kaptak ezért, addig a harmadik táborba tartozók semmilyen ellenreakcióra nem számíthattak a zöldségevésért. A negyedik csapat ezzel szemben egy független kontrollcsoport volt.

Ha minden nap megkínáljuk a gyereket zöldséggel, már az is sokat segít

A kutatók már az eredmények összegzése és kiértékelése előtt azt tapasztalták, hogy a gyerekek többsége a mindennapi kínálásnak köszönhetően sokkal többet evett az adott zöldségből, és sokkal finomabbnak is tartotta, mint korábban, amit a szakértők azzal magyaráztak, hogy a kicsik egyszerűen hozzászoktak a zöldség ízéhez.

Az igazán nagy meglepetés azonban csak akkor következett, amikor kiderült, hogy egyrészt az apró jutalomban részesülő gyerekek fogyasztották el a kísérletek során a legtöbb zöldséget, ezen felül pedig még a vizsgálatok után egy hónappal is azt tapasztalták szüleik, hogy nem csak szívesen eszik az ilyen ételeket, hanem egyenesen kérik is őket. Az eredmények alapján úgy tűnt, hogy a legtöbb gyermeknek már önmagában a dicséret is elég volt ahhoz, hogy szívesebben megegye az elé tett zöldséget, de amennyiben egy kis jutalomrendszert vezetünk be a cél eléréséért, akkor még drasztikusabb eredményt érhetünk el, ami segíthet abban, hogy gyermekünk egészségesebben táplálkozzon, és védve legyen az elhízás kockázatától.