Tudnivalók, ha beltéri kőburkolatot szeretnénk

Lakásunk stílusa és kinézete nagyon fontos, hiszen az egész otthon hangulatát ez adja meg. A berendezéseket, a színeket, a formákat és az anyagokat mind úgy kell kiválasztani, hogy azok passzoljanak egymáshoz és a lakásunk stílusához is. Egyre több otthonba kerül beltéri kőburkolat, mely egy meleg, természetes hangulatot okoz, ám van pár dolog, amire fontos odafigyelnünk vele kapcsolatban.

A beltéri kőburkolat előnyei és hátrányai

A kőburkolat az egyik legszebbnek és legváltozatosabbnak tartott burkolattípus, hiszen rengeteg színben és mintában megtalálhatjuk. Azonban ahhoz hogy évtizedekig otthonunk része legyen, óvnunk kell és figyelnünk rá. A beltéren használhatjuk talaj vagy fal burkolására a kőburkolatot, ám arra mindig oda kell figyelnünk, hogy egy hideg kőről, beszélünk, ezért inkább a fürdőszobában, konyhában, ebédlőben lenne jó helye.

Fürdőszobák kőburkolattal

Ez a burkolat egyfajta hideg eleganciát tud adni az egész helyiségnek, mely általában jó lehet, ám ha túlzásba visszük a kőburkolat használatát, akkor kellemetlen hatást is elérhetünk vele. A megfelelő burkolat nyugalmas és biztonságot áraszt otthonunkban. Érdekesség például hogy a feng shui úgy tartja, hogy egy gondosan kiválasztott, egységes padlóburkolat egy különleges összeköttetést tud teremteni az egyes életterületek között. Ha beltérre tervezünk kőburkolatot, akkor tartsuk szem előtt azt a hidegséget, amit a kő árasztani fog magából. Tehát ha kisgyermek van a lakásba, aki sokat játszik a földön ülve akkor ő bizony hamar felfázhat, hiába fűtűnk a lakásba folyamatosan, attól a burkolat, amin ül, még hideg marad.

Az egyetlen, praktikus megoldás talán a padlófűtés lehet, melyet szerencsére a kőburkolat alá is le lehet helyezni, ennek köszönhetően pedig nem kell többé benti papucsban járni és párnán ülni, ha a földön játszunk gyermekeinkkel. A természetes kő, illetve a kőhatású burkolatok esetén szükség van egy felületi kezelésre is. Ezeknek a burkolatoknak a felülete nem teljesen sima, hamar megtelepedhetnek a kis résekben a szennyeződések, ezek elkerülése érdekében ezeket a burkolatokat mindig impregnálni kell, mely során egy vízhatlan anyag kerül rá, ennek köszönhetően megvédhetjük a burkolatot a gombáktól, a penésztől, a mohától és az algától egyaránt. Ezek mellett pedig a kifröccsenő étel, vagy ital sem fog gondot okozni ezek után.