Tudod-e, hogyan készül a matrac?

Matrac és matrac között hatalmas különbségek fedezhetők fel, melyek főleg anyagukból és a létrejöttük során alkalmazott gyártási technológiából fakadnak. Matracok sokféle módon készülhetnek, a különböző gyárak különböző eljárásokat vetnek be, innovációkkal újítják meg sokszor a matracpiacot.

Ha matracgyártásról beszélünk, akkor két fő csoportra bonthatjuk a gyártókat. Az egyik csoport az, mely az alapanyagot nem gyártja, tehát nem rendelkezik rugógyártó gépsorral vagy nem végez habosítást, kókuszrost tömörítést. Ezek a gyártók általában kis telephellyel, raktárral működő összeállító telepek. Megvásárolják a kész alapanyagokat, melyeket méretre vágnak vagy vágatnak más vállalkozásokkal, majd pedig ezekből állítják össze a különböző matrac variációkat, melyeket végül matrachuzatba gyömöszölnek, csomagolnak és árusítanak.

Ez az egyszerű megoldás, itt nem működik semmiféle kutatás, innováció, abból dolgoznak, ami az alapanyagpiacon elérhető. Természetesen ezen gyártók is készítenek kiváló minőségű matracokat, hiszen minden csupán attól függ, milyen minőségű alapanyagot vásárolnak meg és milyen el alapján pakolják ezeket egymásra. Variációs lehetőségük ezeknek a gyáraknak is van, hiszen saját ötlet alapján rétegezhetik a matracokat vagy különleges anyagból készítenek, vásárolnak rá matrachuzatot.

A matracgyárak másik típusa az, ahol az alapanyag is saját gyártmányú. Ezen belül szintén megkülönböztetünk két altípust. Vannak gyárak, ahol nem végeznek újításokat, csupán a megvásárolt vagy ismert technológia alapján gyártják la az alapanyagokat, majd pedig összeállítják belőlük a matracokat. Ebből van kevesebb. Az igazi nagy gyártól a matrac összeállításához szükséges elemeket amellett, hogy ama gyártja le rugógyártó gépsoron, habosítási eljárásokkal, tömörítő eljárásokkal stb., az eljárásokat és a felhasznált anyagokat is igyekszik újítani, forradalmasítani.

Minden, amit a kókuszmatracról tudni érdemes

Hatalmas gyártelepeken, óriási gyártósorokkal, méretes raktárakkal és az anyagszállításhoz szükséges kamionokkal működnek. Számos kiegészítő berendezéssel is bírnak, melyek tisztítást, finomítást és hasonló komoly szakmunkát igénylő speciális eljárást biztosítanak. Az anyagokat, melyekből a matracok részei készülnek, elő kell készíteni a gyártáshoz. Az elkészült elemeket méretre kell vágni, majd össze kell ragasztani belőlük a különböző matractípusokat.

Ahogy, hogy újítani lehessen, szükség van tesztelésre is. A nagy gyáraknak erre is van módszerük, berendezésük, szakemberük, idejük és módjuk. Hatalmas fejlesztőirodákban dolgoznak a legújabb, kényelmesebb, egészségesebb alvást biztosító, minél inkább antiallergén, könnyen tisztítható és hosszú élettartamú matracaikon. nagyon sok extrát, valamint ár/érték arány optimalizálást, gyártási költség, anyagköltség, csomagolási és tisztítási költség minimalizálást végeznek úgy, hogy mindez ne menjen az elkészült matrac rovására, sokkal inkább emellé igyekeznek minőségi javulást is társítani.

Ahhoz, hogy a matracok egyes elemi elkészüljenek, rengeteg gépsorra és vegyi anyagokra vagy épp bio megoldásokra van szükség. hatalmas gépi kapacitást és emberi erőforrást igényel mindez.

Mindezek fényében érthető, hogy matracot gyártani az alapanyagok a fejlesztések saját kézben tartásával, roppant költséges, nehéz feladat, így érthető, hogy számos matracgyártó inkább megvásárolja a piac jóminőségű alapanyagait és inkább csak ezek variálásával állítja elő sajátmárkás fekvőbetéteit.