Az Xbox-One megjelenése

Idén júniusban felröppent a hír, miszerint Magyarországon nem kerül majd forgalomba az új Xbox, s az információ morzsák hallatán a nagy játékfanatikusok levegőért kapkodtak. Ám míg a konzol előrendelési oldalán valóban nem szerepel hazánk a listában, az ott feltüntetett 21 ország csupán a konzol boltokba kerülésének első hullámát hivatott kiszolgálni – úgyhogy nincs vész, srácok.

Mikor érkezik hozzánk az Xbox-One?

Ami tény, hogy a lista első tizenhárom helyére pozícionált országban idén november 22-én kerül ki a boltok polcaira az Xbox-One. A maradék nyolc régióról mindössze annyit tudni, hogy jövő év elején jut el hozzájuk a masina. Arról pedig végképp nem nyilatkoznak a nagy kutyák, hogy mikor kezdődik a terjesztés második hulláma, és hogy melyik nemzeteknek kedveznek vele. Ami biztos: Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Brazíliába, Kanadában, Dániában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Írországban, és Olaszországban hamarosan felpezsdül a „gamerek” élete.

Ahogy jó esély van arra is, hogy az interneten fel-felbukkan majd egy-egy konzol, amin túl akarnak adni majd – a haszonszerzés reményében. Az igazi fanatikusoknak minden bizonnyal megér majd néhány euróval (tízen ezer forinttal) többet kicsengetni egy adott bankszámlára, minthogy akár 2015-ig várjanak arra, hogy az Xbox-One eléri a magyar vonzáskörzetet. Amennyiben Magyarország is belép végre az Xbox One kompatibilis Xbox Live hálózatot támogatók táborába, úgy az itteni üzletekben is belátható időn belül landolnak majd a konzolok. Egyes híresztelések szerint a jeles napon.

De miért ilyen fontos az az Xbox Live?

Erre a speciális hálózatra azért van szükség, hogy a játékokat aktiválni lehessen – no igen, ezt jól kifundálta a Microsoft. Ennél a konzolnál minden bizonnyal már nem lesz opció a „feltörés”. Így a játékokhoz sem lehet majd annyira zsebbarát árakon hozzá jutni, mint korábban.

Xbox One Reveral (video)

Mennyiért lehet majd hozzájutni az Xbox-Onehoz?

Ahogy a magyarországi megjelenésről, úgy erről az információról sem szól egyelőre a fáma. Ennek ellenére több fórumon még is azt pedzegetik, hogy a hamarosan érkező PlayStation4-et olcsóbban tehetik majd magukévá az emberek, mint az új Xbox-ot.

Annyit tudni, hogy a PlayStation4 nagyjából 400 eurós áron, tehát olyan 120 ezer forint körül fog majd mozogni. A Sony valószínűleg azért döntött így, mert Microsoftos berkekben azt rebesgetik, hogy az Xbox-Onet 500 euró körül fogja áruba bocsátani a cég – azaz aki szeretne szert tenni egy ilyen konzolra, annak legalább 150 ezer forintnyi mélyre kell a zsebébe nyúlnia. S mint tudjuk, mintegy nyolc esztendővel ezelőtt az épp aktuális Xbox konzol volt kedvezőbb áron forgalomban.

Biztos az Xbox-Onera van szükségem?

Az Xbox-One csak a Kinectek legújabbikával lesz majd elérhető, vele szemben pedig a Sony ilyen irányító nélkül is ad ki PlayStationöket – innen fakad az árkülönbség. Nagyon szép, HD minőségű játékok készülnek mindkét konzol mellé, azonban az Xbox-Oneban másfélszer gyengébb a videokártya, mint a konkurens masinában.

Eredetileg úgy tervezték, hogy a lemez-cserebere nem lesz lehetséges, mert kizárólag netes felületen lett volna átruházható át és csupán 30 napra, ráadásul csak olyanok számára, akik már legalább 30 napja felvett ismerősök a hálózaton. Ahogy internet nélkül sem ment volna sokra az ember a konzollal, ugyanis a Microsoft szerverére 24 óránként be kellett volna vele jelentkezni. Ám a sok rossz szájíz miatt átvariálták a tényállást, így a játékok még is cserélhetőek lesznek a felhasználók között, és ha egy játékosnak nincs szüksége online funkcióra, elég lesz a telepítésnél belépnie a hálózatba.

Hogyha szeretnénk használni a több játékos funkciót, akkor havidíjat kell kicsengetnünk érte. Az Xbox Live Gold eddig is fizetős volt – nagyjából 10 ezer forintért lehetett megváltani 1 évre. Az új konzol megjelenését követően ez az opció megosztható lesz már, így egy családban elég lesz egy ilyen előfizetést váltani.

Kategória: Közélet