Biztonságos kerékcsere traktoron

Kereket nem csak személygépkocsikon, de munkagépeken és traktoron is el kell néha végezni. A szántóföldön végzett kerékcsere mindig nagy kockázattal jár a szerelő számára, hiszen balesetek bármikor előfordulhatnak, ráadásul itt egy többmázsás eszközről van szó. Abroncsok és fenik mozgatása nem egyszerű feladat, lényegesen nehezebb, mint egy személyautó esetében.

Hogy a folyamat a lehető legbiztonságosabb legyen, már több olyan eszköz is kifejlesztésre került, aminek segítségével nem kell aggódni az esetleges balesetektől.

Az egyik ilyen eszköz angol feltalálója maga is egy baleset következtében jutott el odáig, hogy egy biztonságosabb módszert kifejlesszen. Az illető maga is gazdálkodással foglalkozott, és egy rosszul sikerült kerékcsere folytán a válla és a bokája is megsérült, mert ráesett egy fél tonnás kerék.

Amíg az ágyat nyomta, kifejlesztett egy ötletes kis szerkezetet, ami megakadályozta, hogy ez többé ne fordulhasson vele elő. A találmányt a rakodóra kell rögzíteni, így meggátolja, hogy a kerék elguruljon szerelés közben.

Hogy működik ez az eszköz?

Természetesen azóta számos cég dobta piacra az eredeti elv alapján működő kerékcserét megkönnyítő eszközét, de az alapelv lényegében mindenhol ugyanaz. Az eszközt a rakodóra kell rögzíteni, ami így satuként fogja a kereket, így az nem tud elgurulni, vagyis még véletlenül sem eshet rá a szerelőre.

A leszerelt kerék így biztonságban van, ezzel csökkentik a balesetek kockázatát. Az eszköz előnye, hogy bár a gurulást meggátolja, a kerék mégis szabadon mozgatható, a csavarok is hozzáférhetőek.

Emellett az is fontos szempont, hogy a csere így nem igényel sok segítséget, mindössze két ember is elég hozzá, ráadásul ennek segítségével lényegesen gyorsabban hajtható végre a művelet. A szerkezet akár két méter átmérőjű kerék cseréjéhez is alkalmas, akár traktorról, akár kombájnról van szó.

A le és felszerelés lépései is azonosak, vagyis egyáltalán nem bonyolult az eszköz használata. A biztonság érdekében célszerű beszerezni. Választhatunk az európai és a brit változat között. Az európai verziónak talán az az előnye, hogy szélesebb körben használható.

Forrás: Gépközvetítő: eladó és használt traktorok

Kategória: Közélet