Mítoszok és tények a természetes fogfehérítésről

Az egészséges mosoly sokféle árnyalatú. És bár csábító azt hinni, hogy a saját konyhánkban található összetevők megoldják a fehérebb mosoly problémáját, csak azért, mert egy módszer természetes, még nem jelenti azt, hogy egészséges is. Sokszor az otthoni fogfehérítés többet árt, mint használ.

Savas gyümölcs fogyasztása

Mítosz: a fogakat fehérebbé lehet tenni olyan alapvető dolgokkal, amelyek savasak (mint a citrom, narancs, almaecet, ecet), és olyan termékekkel, amelyek emésztőenzimeket tartalmaznak (mint az ananász vagy a mangó), valamint olyanokkal, amelyek csiszoló hatásúak (mint a szódabikarbóna).

A valóság: a gyümölcsök a szokásos módon fogyasztva remek választásnak bizonyulnak, azonban savakat tartalmaznak, és veszélyeztetik a fogakat, ha hosszabb ideig érintkeznek, vagy ha a fogak kaparására használjuk őket. A sav lekoptathatja a fogzománcot!

Hámlasztó radírok, például aktív szén

Mítosz: a fogak hámlasztása olyan összetevőkkel, mint az aktív szén vagy a szódabikarbóna-hidrogén-peroxid paszta, visszaadja a mosolyunk fényét.

A valóság: a túlságosan koptató anyagok használata a fogakat még sárgábbá teheti. A zománc az, amit fehéríteni kell, de ha túl kemény hámlasztót használunk, akkor valójában elhasználhatjuk a zománcot. Az Infosalus szerint, ha ez megtörténik, a fogak következő rétege – a dentin nevű puhább, sárgásabb szövet – feltárulhat.

Fűszerek és olajok, például kurkuma

Mítosz: sok helyen olvasunk olyan tanácsokat, amik kurkumáról, kókuszolajról és más fűszerekről szólnak, és amik a feherdental.hu szerint a természetes fogfehérítés otthoni megoldásának az öblítést tartják.

A valóság: nincs megbízható tudományos bizonyíték arra, hogy az olajjal vagy kurkumával való öblítés fehéríti a fogakat. Az olajat és a fűszereket inkább tartsuk meg az egészséges ebédekhez és vacsorákhoz.

A helyes fogfehérítés mindig a fogorvostól függ! Az otthoni erőfeszítéseinknek inkább a megelőzésről kell szólniuk, ami egyet jelent a fogszínező ételek csökkentésével, mint például a kávé és a cigaretta.

Kategória: Közélet | Címkék: