Nyelvtanulás szinonimákkal és szótárakkal

Az angol anyanyelvi szótárak a legtöbb szóhoz adnak definíciót, de nem minden definíció egyforma. Sokan olyan szótárakat választanak, amely tartalmaz linkeket a szó más formáira, példa mondatokat a szó használatára, valamint szinonimákat is.

A szinonimák hatalmas előnyt jelentenek, ugyanis elmélyítik a tudásunkat, és a beszédünk is sokkal színesebb lesz tőle.

Egy jó kétnyelvű szótár segítségével megnézhetjük, hogy mit jelent egy szó az anyanyelvünkön vagy egy másik általunk ismert nyelven, bár olyan hátránya lehet, hogy korlátozott információkat tartalmaz a kifejezésről. Ezt azonban mindig ki tudjuk kerülni, ha pontosabb keresést végzünk.

Szavak keresése a szótárban

A szavak keresése igény szerint nagyszerű, de még jobb eszköz egy személyes szótár létrehozása. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor egy számunkra ismeretlen szóval találkozunk – legyen az egy filmben, podcastban vagy könyvben -, utánanézünk, és feljegyezzük a meghatározását a jegyzetfüzetbe.

Mindenki ismeri és használta már a szótárakat valamikor. Hasznos eszköz arra, hogy új idegen szavaknak nézzünk utána, valamint az anyanyelvünkön tanuljunk, vagy hogy többet tudjunk meg az ismeretlen szavakról azon a nyelven, amelyet éppen tanulunk.

Bármi legyen is az, egyértelmű, hogy a szótáraknak sokféle haszna van. De vajon szükségesek-e? Tényleg szükségünk van rájuk egy nyelv elsajátításához? A Writers Center szerint jobban, mint gondolnánk.

A szavak keresése nem mindig ér semmit

Nagyon fontos megérteni, hogy egy jól működő szótár használata még nem minden. Attól, hogy rákeresünk egy kifejezésre, még nem fogjuk tudni automatikusan. Le kell ülnünk és meg kell tanulnunk, sőt, sokszor el kell ismételnünk, hogy tényleg a tudásunk részét képezze.

Enélkül az extra nélkül nem fogunk tudni megtanulni egy nyelvet csak a szótár segítségével. Ha pedig idáig eljutottunk, akkor jöhet a nyelvtan és a helyi kultúra elsajátítása, amihez megint kevés lesz a szótár. Ettől függetlenül erős alapot tudunk vele megszerezni magunknak.

Kategória: Közélet