Sosem késő elkezdeni úszni! Így álljunk neki!

Bár az úszás rendkívül hasznos, és egészséges mozgás forma, mégis meglepő hogy nagyon sokan vannak, akik sosem tanultak meg úszni. Pedig nem nehéz megtanulni, és belejönni, és ha egyszer az ember elkezd úszni, akkor azt soha többé nem fogja azt elfelejteni.

Szerencsére sosincs késő elkezdeni, hiszen ez egy olyan mozgásforma, amit minden korosztálynak ajánlani szoktak, így akár idős korban is megtanulhatjuk, ha valamiért ez eddigi éveink során elmaradt. De hogyan kezdjünk bele? Mennyi idő kell ahhoz hogy megtanuljunk úszni, és mik azok a dolgok, melyek segíthetnek nekünk ebben?

Az úszás, amit soha nem lehet elfelejteni

Bármilyen új mozgásformát szeretnénk elsajátítani, ne várjuk azt hogy első alkalom után profik leszünk benne! Legyünk saját magunkkal is türelmesek, és hagyjunk magunknak némi időt. Szerencsére az úszás tényleg egy olyan mozgás, amit viszonylag könnyű elsajátítani, de természetesen előfordulhatnak egyéni különbségek is. Ha meg szeretnénk tanulni úszni, akkor az a legjobb, ha tudunk keresni egy szakoktatót, hiszen így sokkal gyorsabban , és pontosabban el tudjuk sajátítani a mozdulatokat.

Arra, hogy fenn tudjuk magunkat tartani a vízen rá kell éreznünk. Ez van akinek könnyebben, van akinek kicsit nehezebben megy. Ki kell tapasztalnunk, hogyan tudjuk a víz felhajtóerejét segítségül használni, hogy lebegni tudjunk a felszínen. Ezután meg kell tanulni, és be kell gyakorolni a helyes technikát, eközben azonban fontos, hogy mindig ügyeljünk a helyes légzésre, hiszen vízben lélegezni teljesen más, mint a szárazföldön, és előfordulhat, hogy a helytelen lélegzés miatt nagyon hamar elfáradunk, kifulladunk.

Ha a helyes légzés megvan, akkor már könnyű dolgunk lesz! Ha már szépen fent tudunk maradni a vízen, akkor próbáljunk meg elindulni, bár célszerű először lassú tempóban úszni, és ha már szereztünk egy kis biztonságérzetet, akkor induljunk el mindig egy kicsit hosszabb távra. Az oktatók szerint minél nagyobb távot teszünk meg a vízben, annál jobban megfog maradni a helyes technika, a végén pedig már a légzésre se kell külön odafigyelnünk, csak haladunk a vízben szépen előre.

Kategória: Közélet