Tippek a biztonságos jelszavak elkészítéséhez

Valószínűleg már mindenki unja azt hallgatni, hogy mennyire fontos a biztonságos jelszavak kreálása. Azt is gyakran emlegetik, hogy a jelszavakat bizonyos időközönként cserélni kell, valamint nem szabad több helyen használni ugyanazt.

Igen ám, de ez azt is jelenti, hogy biztosan el fogjuk felejteni az egyiket. Sajnos a kibertámadók rengeteg órát töltenek azzal, hogy minket tanulmányoznak, mivel így sokkal nagyobb eséllyel találják ki a rejtett jelszavainkat (mint a kutyánk nevét és a születési dátumát).

Ha biztonságos jelszóra vágyunk, akkor kitalálhatunk egy számunkra fontos mondatot. Az a legjobb, ha ez egy idézet, vagy valami, amit nem fogunk elfelejteni. Nézzünk egy példát: az első kutyámat 15 éves koromban kaptam.

Ez egy olyan mondat, amit megjegyzünk majd, miközben az első betűket összeolvasva a következő jelszót kapjuk: aek15ekk. Pont nyolc betű, az é helyett e szerepel, de máris elkészült a teljesen egyedi, mások számára ismeretlen mondat. Ha figyelni kell a kis és nagybetűkre, akkor az elsőt tegyük naggyá.

Számok és jelszókezelők

A Pandasecurity szerint a következő megoldás a magánhangzók számokká alakítása. Ennél a pontnál meg kell jegyezni, hogy ez a lépés népszerűnek számít, úgyhogy a hackerek is biztosan ismerik, de ettől függetlenül nehéz dolguk lesz. Ilyenkor gondoljunk egy szóra, a kedvenc énekesünkre, könyvünkre vagy bármire, és változtassuk át.

Például a Tóth Jánosból T0thj@n0s lesz, amiben találunk nagybetűt, számot és különleges karaktert is. A nevünkön kívül szinte bármit átalakíthatunk, de mindig olyan szót vagy kifejezést keressünk, amit nem fogunk elfelejteni, mert valamilyen szinten köze van hozzánk.

Végül, de nem utolsó sorban ott vannak a telefonon található jelszókezelők. Sokan a Google-t, mások az Apple telefonok kezelőjét használják, hogy mindig más jelszót kreáljanak. Ebben az esetben nem kell megjegyezni a szót vagy a kifejezést, hanem rábízhatjuk magunkat a telefonra.

Csak akkor válasszuk ez a megoldást, ha a telefon elég biztonságos, és nem fogja tudni senki feltörni. Az is segíteni szokott, ha egy rejtett füzet hátuljába is felírjuk a jelszavakat, amiket utána nem hordunk magunknál.

Ha tudatlanok és rutintalanok vagyunk, akkor érdemes egy e-learning képzésre jelentkezni, ahol megtanítanak minket a megfelelő használatra.

Kategória: Közélet