A növényvédelem jövője a drónos permetezés

2023. június 30.Közélet
FőoldalA növényvédelem jövője a drónos permetezés

A növényvédőszerek pontosabb és célzottabb kijuttatását teszi lehetővé a légi permetezési technológia, ami hagyományos zárt kabinú járművekkel, vagyis helikopterekkel, merevszárnyú repülőgépekkel korábban is lehetséges volt.

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet módosításáról szóló 4/2022. (II. 8.) AM rendelet megjelenésével pedig létrejöttek a drónos permetezés jogszabályi feltételei. A jogszabályban a légi permetezések pilóta nélküli légi járművekkel, azaz drónokkal történő elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásokat rögzítik.

Így 2022-től már hazánkban is lehetővé vált a növényvédőszerek drónokkal való kijuttatása, a Nébih pedig felhívta a felnőttképzési intézetek figyelmét, hogy jelentkezhetnek ilyen alapképzés megszervezésére és lebonyolítására.

A jövő agronómusait képzik tehát, akik a precíziós mezőgazdaság igen fontos szereplői már ma is. A monitoring és permetező drónok használata ugyanis egyáltalán nem egyszerű, igen keresettek a megfelelő szaktudással rendelkező szakemberek.

A növényvédelmi drónpilóta képzés előfeltétele az érettségi bizonyítvány és egy 80 órás zöld könyves növényvédelmi alaptanfolyam elvégzése, valamint az egészségügyi alkalmasság és B kategóriás járművezetői engedély.

A képzésen a növényvédelmi drónokkal kapcsolatos és agrometeorológiai alapismeretket sajátítanak el a tanulók, ezen kívül pedig a térinformatikával is megismerkednek és a gyakorlati oktatás sem maradhat el.

A drónok azonban nemcsak permetezésre valók, hanem monitorozásra is, így aki részt vesz ezen a képzésen, azt is meg fogja tanulni, hogy a különböző mezőgazdasági kultúrákban és a lakott területeken lévő zöldfelületeken hogyan kell növényvédelmi monitorozást végezni.

Képes lesz megtervezi a kezeléseket, tisztában lesz azzal, hogy milyen növényvédő szerek vannak és hogy ezeket hogy kell kezelni. Ezen kívül a permetező drónt is karbantartja, és megfelelően be tudja állítani, és részt vesz a permetlé bekeverésében, valamint a tartály feltöltését is irányítja.

További bejegyzések

Természetese megoldások hát és derékfájásra

2024. május 22.|

Nem is gondolánk, de a derék és hátfájdalmak manapság már népbetegségnek számítanak. Rengetegen küzdenek ezzel a problémával, és ha nem teszünk ellene, akkor krónikus fájdalommá válhat. Szerencsére számos természetesen megoldás van a probléma kezelésére.

Így használjuk mi maximálisan a családi medencét

2024. május 21.|

Egyre többen döntenek úgy, hogy családi medencét építtetnek a kertjükbe. Ám, ha nem vagyunk előrelátók, akkor nagy csalódás érhet minket, és nem fogjuk tudni úgy kihasználni a medencéket, ahogyan azt szeretnénk.

Go to Top