Az állami egészségbiztosítás hiányosságai

2023. szeptember 15.Közélet
FőoldalAz állami egészségbiztosítás hiányosságai

Az állami egészségügyet nagyon sokan szidják, ami nem is teljesen alaptalan. Mert mit tapasztalnak a legtöbben? Megbetegszenek, megsérülnek, felkeresik a házi orvost, már ha kapnak időpontot, mert a koronavírus járvány óta a legtöbb házi orvosi rendelőben sem lehet csak úgy megjelenni.

Ha szerencséjük van, még aznap kapnak egy időpontot, és személyesen is láthatják az orvosunkat, nemcsak telefonos gyógyítást kapnak. Az orvos vizsgál, majd ad egy csomó beutalt vizsgálatokra, és szakrendelésre. Jön az újabb telefonálgatás, sőt, egyes esetekben a szakrendelő személyes felkeresése, hogy időpontot kapjunk.

Megvan az időpont, fellélegezhetünk? Nem egészen, mert a vizsgálatra, szakrendelésre lehet, hogy heteket vagy hónapokat kell várnunk. De mi ugyebár most vagyunk rosszul, most vagyunk betegek, így ennél lényegesen gyorsabban szeretnénk meggyógyulni, vagy legalább egy diagnózist kapni.

Az állami egészségügy viszont sajnálatos módon túlterhelt, kevés az orvos, kicsi a kapacitás, sok a beteg, így csak akkor van mód meggyógyítani a folyamatot, ha magánorvost keresünk fel, vagy egy magánklinikát. Ha viszont így teszünk, bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, mert a magánrendelésre a TB nem terjed ki.

Miért érdemes magán egészségbiztosítást kötni?

De ha a magánorvos gyorsabb és hatékonyabb, miért is ne választanánk inkább ezt a megoldást? Erre sokan egyből rávágják, hogy mert drága, és nem is tévednek nagyot. Egy szakorvosi vizsgálat magán úton alkalmanként 20-30 ezer forint, vagy még több, sokan pedig ezt nem engedhetik meg maguknak. De nem is törvényszerű, hogy ezt mind magunknak kell kifizetni.

A magán egészségbiztosítások pont azért jöttek létre, hogy a magánorvos költségeit térítsék, így segítséget nyújtsanak nekünk az olyan egészségügyi ellátás finanszírozásában, amire a TB nem képes.

Az egészségbiztosításai csomagok határozzák meg, hogy milyen kezelés, vizsgálat, szolgáltatás kerülhet megtérítésre a biztosító által, így ezeket érdemes alaposan tanulmányozni, és az igényeinkhez mérten megkötni.

További bejegyzések

Természetese megoldások hát és derékfájásra

2024. május 22.|

Nem is gondolánk, de a derék és hátfájdalmak manapság már népbetegségnek számítanak. Rengetegen küzdenek ezzel a problémával, és ha nem teszünk ellene, akkor krónikus fájdalommá válhat. Szerencsére számos természetesen megoldás van a probléma kezelésére.

Így használjuk mi maximálisan a családi medencét

2024. május 21.|

Egyre többen döntenek úgy, hogy családi medencét építtetnek a kertjükbe. Ám, ha nem vagyunk előrelátók, akkor nagy csalódás érhet minket, és nem fogjuk tudni úgy kihasználni a medencéket, ahogyan azt szeretnénk.

Go to Top