Hogyan szuvasodik el a fogunk? Mit tegyünk ellene?

2019. március 7.Közélet
FőoldalHogyan szuvasodik el a fogunk? Mit tegyünk ellene?

Ha egy ismeretlen személlyel találkozunk, a legelső, amit a legtöbb ember megnéz, az a szája, a fogai és a mosolya. Még ha erre nem is tudatosan figyelünk oda, akkor is rögtön feltűnik, ha valakinek nem túl szép a fogsora. Egy szép mosoly képes teljesen megváltoztatni az ember arcát, ezért nagyon fontos, hogy fogaink szépek és egészségesek legyenek.

Sajnos az emberek sok esetben azért nem mernek mosolyogni, mert kellemetlen a szájszaguk vagy éppen rossz a fogsoruk. Megfelelően kialakított szájápolási rutinnal azonban könnyedén vissza tudjuk szerezni fogunk szépségét és megtudjuk állítani a szájüregünkben kialakult problémákat is.

Baktériumok megtelepedése a szájüregben

Ha valakinek szuvas a foga, akkor az nem csak esztétikai, hanem egészségügyi problémát is egyben. A fogszuvasodás lényegében a szájban tenyésző baktériumok miatt alakul ki. Ezek a baktériumok telepednek meg a fogunk felszínén, illetve az íny, fogak melletti peremén. Táplálékuk a cukor és miközben táplálkoznak a fogunkon maradt szennyeződésből, savakat és méreganyagokat választanak ki. Ezek az anyagok kezdik el roncsolni a fogunkat és így alakulnak ki a lyukas fogak. Mivel nyálunk semlegesíti a savakat, ezért valamilyen szinten ezt a folyamatot vissza is tudja fordítani, ám ezek a baktériumok nem csak a fogszuvasodás miatt, hanem egyéb fogágy betegségek miatt is nagyon veszélyesek.

A nem megfelelő szájápolás miatt a fogínyen úgynevezett tasakok keletkeznek, itt pedig a baktériumok és a különböző gondot okozó kórokozók szépen megtelepednek. A fogíny gyulladás hamar kialakul, amely velejárója a fogkőképződésnek is. Ha az ínyünk begyullad, képes teljesen visszahúzódni, amely komoly betegségek alapja is egyben. Ezek a folyamatok a legtöbb esetben nem csak fájdalommal, hanem kellemetlen szájszaggal és keserű nyál ízzel is járnak.

Hogy mossunk helyesen fogat?

Fogat persze az emberek nagy része szokott mosni, ám sajnos nem mindig tudják elsajátítani a tökéletes technikát. Először is, fontos hogy mivel mosunk fogat. Válasszunk fluorid tartalmú fogkrémet, mely meggátolja a szuvasodást és a baktériumok megtelepedését is. Fogat mosni pedig naponta kétszer mindenképp szükséges lenne. Ez a szájhigiéniás művelet tartson legalább 3 percig. Ilyenkor egyenletes, körkörös mozdulatokkal mossuk át a fogsorunkat. Ne feledkezzünk meg nyelvünkről sem. Szakemberek szerint fogkeféinket 3 havonta mindenképpen cseréljük le újra, hiszen ilyenkor már elhasználódik annyira, hogy nem is képes teljesen megtisztítani fogunkat.

További bejegyzések

Természetese megoldások hát és derékfájásra

2024. május 22.|

Nem is gondolánk, de a derék és hátfájdalmak manapság már népbetegségnek számítanak. Rengetegen küzdenek ezzel a problémával, és ha nem teszünk ellene, akkor krónikus fájdalommá válhat. Szerencsére számos természetesen megoldás van a probléma kezelésére.

Így használjuk mi maximálisan a családi medencét

2024. május 21.|

Egyre többen döntenek úgy, hogy családi medencét építtetnek a kertjükbe. Ám, ha nem vagyunk előrelátók, akkor nagy csalódás érhet minket, és nem fogjuk tudni úgy kihasználni a medencéket, ahogyan azt szeretnénk.

Go to Top