Mindent a belső hőszigetelésről

2016. október 1.Közélet
FőoldalMindent a belső hőszigetelésről

A közhiedelemmel ellentétben az otthonokat nem csak kívülről, hanem belülről is el lehet látni hőszigetelő réteggel. Ez sokak szerint nem a legjobb megoldás, azonban vannak olyan esetek, amikor a homlokzat kívülről nem szigetelhető, és nincs más megoldás, mint a belső térből elvenni néhány centimétert annak érdekében, hogy utólagos hőszigetelésre kerülhessen sor.

A belső hőszigetelés hátrányairól

Mivel sokan rossz véleménnyel vannak a belső hőszigetelésről, ezért érdemes rögtön a negatívumokat, a hátrányokat felsorakoztatni a tisztánlátás érdekében. A belső falakon elhelyezett hőszigetelés kapcsán a legnagyobb hátrány az, hogy a falak sokkal hajlamosabbá válhatnak a nedvesedésre, mint normál esetben. Ennek az oka, hogy a belső szigeteléssel a tényleges falakat kvázi elszigeteljük a belső tértől, így a szerkezet belső fele a téli időszakban sokkal hidegebb lesz, és akárcsak a hűtőszekrényből melegben kivett üveg felületén, úgy ebben az esetben is sokkal könnyebben kicsapódhat a pára, ami könnyedén penészesedést, gombásodást idézhet elő.

  • Médiatámogatónk a Purmester Kft, a hőszigetelés szakértője.

Ezt részint kivédhetjük, amennyiben a belső oldalra egy speciális párazáró réteget húzunk fel – egyszerű záró fólia alkalmazásával például –, ugyanakkor ez a megoldás még mindig nem oldja meg azt a problémát, hogy az épület külső szerkezetét, avagy magát a falakat teljesen elszigeteljük a lakóterülettől, ezáltal a belső, kellemes melegtől, amivel sokkal nagyobb hő-ingásnak tesszük ki a szerkezetet.

Szinén lényeges negatívum, hogy a szerkezet hőtároló képességét ilyen esetben nem lehet a lakótér számára továbbadni, illetve hasznosítani, ezáltal a lakás helyiségei folyamatos fűtés vagy hűtés hiányában sokkal gyorsabban kihűlnek vagy átmelegszenek. Sok esetben problémát jelenthet még, hogy mivel a külső szerkezet ilyenkor belülről nem kap kellemes meleget, ezért a falak akár fagypont alatti hőmérsékletre is lehűlhetnek, ami azért különösen nagy probléma, mert ez komoly szerkezeti károsodást idézhet elő magában a falban – a benne futó vízvezetékekről nem is beszélve. Szintén probléma adódhat mindemellett a szigetelt vagy a szigeteletlen szerkezetek csatlakozásainál megjelenő hő-hidakkal is. Ezt a problémát rendszerint további extra szigeteléssel lehet kivédeni, de például a padló esetében ez az út sem járható, így az efféle pontok elkerülése a belső hőszigetelés esetén sokkal nehezebben kivédhető.

Nem mellesleg érdemes figyelembe venni azt is, hogy a belső oldali szigetelés kialakításakor maga a felhordott extra réteg a lakótér méreteiből vesz el egy jelentős mennyiséget – akár több négyzetmétert is –, ami nem csak a komfortérzetet csökkentheti, hanem értékvesztést egyaránt előidézhet.

Amikor mégis jól alkalmazható a belső hőszigetelés

A fenti negatívumok ellenére a belső hőszigetelés azonban mégis nagyon sok helyzetben használható eredményesen, noha tény és való, hogy főként utólagos alkalmazáskor, illetve olyan esetekben, amikor már egyszerűen nincs más megoldás. Amennyiben belső hőszigetelésre kerül sor, elsőként fel kell mérni a lakás szerkezetét, avagy a falaknak az állapotát, illetve az egyes főbb nedvesség forrásokat. Amennyiben szükség van rá, érdemes előbb kijavítani a nedvességszigetelési problémákat és hiányosságokat, majd kiértékelni és ellenőrizni a hő- és páratechnikai, valamint a tartószerkezeti hatásait egy kialakított belső szigetelésnek, hiszen csak ezek pontos ismerete mellett lehet kialakítani egy hosszabb távon is működőképes megoldást.

Ez a szigetelési forma egyébiránt a könnyűszerkezetes épületek és a tetőterek esetében alkalmazandó a leggyakrabban, de jól beválhat az olyan időszakosan használt épületek esetében is, mint a nyaralók.

Egészen más a belső hőszigetelés megítélése abban az esetben, ha az épület már kapott korábban egy külső szigetelést, hiszen ilyenkor a fentiekben taglalt problémák jelentős része nem jelentkezik, sőt mi több, amennyiben a belső hőmérséklet növelése a cél – a fűtési szezonban –, vagy a természetes hűvösség fenntartása – a nyári időszakban –, akkor a külső és a belső szigetelés együttesen nagyon jó megoldás lehet.

Mindemellett pedig természetesen nagyon sok pozitívum is kiemelhető a belső hőszigetelés kapcsán. Az egyik ilyen, hogy akár házilag is nagyon könnyen kivitelezhető, hiszen nem kell hozzá állványzat, nem kell hozzá különösebb szaktudás, elegendő csak beszerezni a szükséges anyagokat és néhány szerszámot hozzá. Előny még a fentiekben említett – évszakhoz köthető – komfortérzet növelése, vagy a tükörsima falak megvalósítása is, amelyet szintén egyszerűen megvalósíthatunk a megfelelő szigetelőanyaggal.

További bejegyzések

Természetese megoldások hát és derékfájásra

2024. május 22.|

Nem is gondolánk, de a derék és hátfájdalmak manapság már népbetegségnek számítanak. Rengetegen küzdenek ezzel a problémával, és ha nem teszünk ellene, akkor krónikus fájdalommá válhat. Szerencsére számos természetesen megoldás van a probléma kezelésére.

Így használjuk mi maximálisan a családi medencét

2024. május 21.|

Egyre többen döntenek úgy, hogy családi medencét építtetnek a kertjükbe. Ám, ha nem vagyunk előrelátók, akkor nagy csalódás érhet minket, és nem fogjuk tudni úgy kihasználni a medencéket, ahogyan azt szeretnénk.

Go to Top